Przyjazny jak dla mnie samochód.Pakowny ,wielofunkcyjny, ale z tyłu nadaje sie do siedzenia dla 2 osób.Deska dosyć przyjemna ale mogły by być lepsze plastyki
Poprzednio jeździłem Polonezem, i oceniam Roomstera pod katem poprzednika.Silnik jak dla mnie wystarczający, bynajmniej mocniejszy i zrywniejszy niż poprzednika.Silnik wchodzi szybko na obroty i w zakresie obrotów "ekonomicznych" jest dla mnie dosyć cichy.Piękny przydźwięk "diesla".
Biegi wchodzą wspaniale ,jak "masełko" -małe ruchy dźwignią też dla mnie plus.
Bardzo dobrze trzyma się drogi ,ale nie trzeba szaleć na zakrętach. Boi sie kolein -niestety,przy większej szybkości potrafi nieźle kołysać ,ale myślę że większość samochodów ma ten sam feler.Układ wspomagania dla mnie bardzo dobrze działa .
Z przodu mogła by być więcej wysunięta szyba do góry na dach o jakieś 3 cm. Była by większa widoczność na światła sygnalizacyjne na skrzyżowaniach jak sie stoi.Reszta jest do zaakceptowania i kwestia przyzwyczajenia .Lusterka boczne ok. oraz do tyłu może być.
Bardzo dobrze wszystko rozmieszczone jak dla mnie, jednym słowem "pod ręką".
Za krótko jeżdżę i ogrzewanie nie było włączane ,ale jeśli chodzi o wentylacje dla mnie wystarczające bynajmniej lepsza wydajność niż w Polonezie.
Za wąsko rozstawione są pedały hamulca i sprzęgła.Siedzenia dosyć wygodne ,ale mogły by być troszeczkę szersze.Dużo miejsca jak na przód.
Dałem za wyciszenie (4) ale tylko do pewnego zakresu obrotów silnika i szybkości ok.100km\h
Za krótko jeżdżę i nie mam jeszcze odniesienia ,ale na pewno będzie korzystniej niż w Polonezie.Nie testowałem w mieście i na trasie.
Wersja "Style" i z tym silnikiem 1.4 16V jest trochę za duża, ale zważając na upusty, można zaakceptować.