Auto kupiłem jako nowe i dość długo się zastanawiałem czy nie wybrać benzyny, ale w tej chwili po 4 latach jestem w 100% przekonany do tego silnika. Jest ekonomiczny i bardzo dynamiczny. Brak jakichkolwiek problemów czy awarii.
Do tej pory miałem różne auta także benzynowe i ten okazuje się najbardziej oszczędny. Zimą też nigdy nie było problemu z odpaleniem no i dość szybko się nagrzewa. Najniższe spalanie w mieście to 5.3 litra. Myślę, że żadna benzyna nie jest w stanie osiągnąć takiego wyniku. Dodatkowym atutem jest też to, że jak jadę gdzieś w trasę to nie muszę samochodu prosić przy wyprzedzaniu. 105 KM na tą wielkość auta to naprawdę sporo i to czuć. Poza tym Rapid jest dość solidnie wykonany. Posiadam wersję Ambition i jest kilka przydatnych bajerów. Dodatkowo jest sporo miejsca w środku a bagażnik też nie należy do najmniejszych. Rapid to taki mniejszy golf ale biorąc pod uwagę koszt zakupu myślę, że warto wybrać Rapida szczególnie z tym silnikiem. Jedyne co mi nie pasuje w tym aucie to brak pokrywy silnika. Trochę to dziwnie wygląda.
- zużycie paliwa dla silnika 1.6 TDI 105KM 77kW