Ocena kierowcy - Skoda Rapid II Liftback

Rok produkcji 2015
Skoda Rapid II Liftback 1.2 TSI 85KM 63kW 2012-2015 - Oceń swoje auto
Silnik : 86 koni w takim aucie naprawdę zaskakuje
Zawieszenie : Fajne twarde zawieszenie - bardzo pewnie trzyma się na zakrętach
Przesiadłem się z 15-letniej Astry - na początku szał, bo to nowe auto, ale Astrę miałem na wypasie, tutaj właściwie podstawowa wersja z klimą. Jestem bardzo zadowolony z silnika - 85KM, a zbiera się naprawdę fajnie. Jedyny minus to szerokość auta - na autostradzie przy mijaniu ciężarówki trzeba kontrować kierownicą, bo Rapid strasznie jest wrażliwy na podmuchy wiatru.
Spalanie - w granicach 6.5/100 z klimą. Da się zejść niżej (minimalnie miałem 5.9), ale ja jeżdżę ciągle na trasach mieszanych i raczej tankuję do pełna. Elastyczność w zupełności wystarcza.
Przełożenia, elastyczność - wszystko ok. Natomiast czasami wsteczny źle wchodzi - efekt straszny patrząc na prawie nowe auto.
Nie rozumiem narzekań innych użytkowników - autko jest twardo zestrojone - na zakrętach nie mam żadnych problemów nawet przy większych prędkościach.
Tu ciężko się odnieść.
Jest super - chociaż jako, że to liftback bez czujników parkowanie byłoby średnio
Wszystko w zasięgu ręki - i jak to w Skodzie ergonomicznie :)
Tu chciałem odjąć jedną gwiazdkę - na samej wentylacji szyby mi parują przy deszczu. Klima działa ok.
Z racji tego, że mam ponad 190 cm i jeździłem przez moment zastępczą Octavią przyczepiłbym się do miejsca... ale nie z tyłu - tam ludzie mogą spokojnie podróżować. Jako kierowca zauważyłem, że w Rapidzie fotel nie przesuwa się do tyłu tak jak w Octavii 2 i niestety ciężej dobrać odpowiednią pozycję za kierownicą.
Pasażerowie zaskoczeni, że auto może tak cicho chodzić. Jedyny minus to gumki łączników stabilizatora, które z tego co czytałem to potrafią w nowych skrzypieć przy minusowych temperaturach - ja wymieniłem i jest ok
Póki co nie miałem prawie żadnych wydatków - spalanie przyzwoite,
Tu było mi najciężej przyznać ocenę - auto super, ale jakbym kupował nowe nie wiem czy nie dopłaciłbym do Octavii. Z drugiej strony jechałem ostatnio nową Astrą i tak naprawdę jeżeli chodzi o miejsce w kabinie Rapid wypadł na plus.

Pb - zużycie paliwa dla silnika 1.2 TSI 85KM 63kW [l/100km]

6,7