: Mała pojemność z super osiągami i bardzo bardzo małym spalaniem. Nie trzeba cisnąć mocno przy wyprzedzaniu.
Na razie jestem zachwycony.
Silnika praktycznie nie slychac. Co prawda jest nowe,ale i tak jestem pod wrazeniem jego kultury pracy
Pracuje idealnie. Pięciostopniowa, można wrzucać biegi jednym palcem.Elastyczność w sam raz. Komputer pokazuje jaki bieg powinno się załączyć.
Dla mnie jest OK. Trochę twardsze od Golfa i Octavii, ale przynajmniej ładnie wybiera dziury. Poza tym nie buja na zakrętach i można pewnie w nie wchodzić.
Bardzo dobra. Przy cofaniu przydają się czujniki cofania. Widoczność na boki bardzo dobra. Lusterka duże, które dodatkowo pomagają w obserwacji otoczenia.
Nie ma do czego się doczepić. Auto się podoba i ludzie się za nim oglądają.
W czasie deszczu trochę parują szyby tylne boczne, przy nie włączonej klimatyzacji. Mi to nie przeszkadza.
No w tej kwestii to same superlatywy. Zastanawiam się jak to zrobili, że w środku jest tyle miejsca. Ja mam 178 cm wzrostu i dosyć mocno wysunięty do tyłu fotel kierowcy, a po mimo tego z tyłu wsiadam za kierowcą i moge wyprostować nogi. W końcu dzieciaki nie kopią butami siedzeń.
Moim zdaniem jest ciszej niż w dieslu. Miałem kiedyś Roomstera, ale Rapid przy nim to ostoja ciszy. Słuchać tylko szum opon. Można spokojnie słuchać muzyki i nie musi być ona głośna. Jazda nie męczy i sprawia przyjemność.
Rewelacja. Po raz pierwszy widzę i nie wierzę, że silnik benzynowy spala mniej od diesla. Przy spokojnej jeździe poza miastem do 120 km/h udało mi się zejść do 5,3 l/100km. Jest jeszcze na dotarciu , bo przebieg poniżej 2000 km. Dopiero później zacznie mnie palić. W mieście wyszło 7,2l/100km.
Średnio 5,7l. Silnik jest bardzo dynamiczny. Ceny przeglądów jak pytałem to koszt około 300 zł brutto jeśli przywiezie się swój olej i filtr. Wymiany co 30 tyś lub co dwa lata, ale ja i tak będę wymieniać co 15 tyś km.
Na razie mały przebieg żebym mógł ten parametr ocenić.
- zużycie paliwa dla silnika 1.2 TSI 85KM 63kW