W sumie: uwielbiam ten samochód.
Czechom juz wielokrotnie udalo sie to co nam nie udaje sie do tej pory. Wszystko to pod szyldem Made in Czechoslovakia.
Przypominam na tym forum o wspaniałym modelu 110 R, protoplasta Rapid. Niestety auto w polsce już niedostępne, chyba że zwłoki.
A poza tym nie potrafie jeździć żadnym nowoczesnym autem.
Jest to silnik Favorit. Na wolnych obrotach nie slychac go w ogóle. Powyzej 3000 obr/min jest juz gorzej. Nie prezentuje wybitnych osiagow. Ale do normalnej jazdy to wystarcza zupelnie.
Nie jest zle. 5 biegów. Praca dość precyzyjna.
5 bieg wkladamy powyzej 80 km/h inaczej auto nie da rady. Szczegolnie jesli nie jedziemy sami.
Z zawieszeniem jest trochę problemów , sczególnie przednim. Ale to domena każdej skody z tamtego okresu. Do tego jeszcze "polskie drogi".
Niski dach i szyby pod k?tem. Ale jednak prawdziwe coupe. Nie ma co się szczypać. W niektórych samochodach jest gorzej.
Bez zastrzeżeń.
Często psuje się wentylator.Gdy uklad chłodzenia jest nieodpowietrzony ogrzewania brak.
To dwudrzwiowy samochod.
Swietne. Jednak jazda powyzej 110 km/h jest meczaca.
w miescie moze sie zdażyć i 10 l/100 km.
Kupiłem pojazd za 990 PLN. Dołożyłem 2000 PLN. Za taką cenę nie jest dostępne żadne auto o takim charakterze, chyba że do remontu całkowitego.
Trzeba o ten samochod dbać . Dla mnie to juz prawie zabytek. Zawsze coś niedomaga.
Z powaznych napraw , uszczelka pod glowicą.
Przebieg w moim egzemplarzu jest niewiadomy , dlatego się z tym liczyłem . Byla tez wymiana kompleksowa hamulców tj, tarcze bębny z tylu na nowe, ale to jest 17 lat + skoda i to jest nieuniknione jak ktoś chce bezpiecznie podróżować takim autem.
- zużycie paliwa dla silnika 1.3 S 58KM 43kW