Ocena kierowcy - Skoda Octavia IV RS Liftback

Silnik 2.0 TSI 245KM 180kW
Rok produkcji 2021
Skoda Octavia IV RS Liftback 2.0 TSI 245KM 180kW od 2020 - Oceń swoje auto
Nie kupiłby ponownie
Auto które jest naprawdę ciekawe ale jednocześnie liczę dni kiedy się go pozbędę .
Dobrze przyspiesza, ale mocno przy tym warczy wyje i to warkot wycie niezbyt przyjemny dla ucha przynajmniej ( Wyłączam te sztuczne udawane V6 bo jest to żałosne nagranie )Mojego a zużycie no nie wiem, w mieście to poniżej 12 - 14 nie mogę zejść. Jedynie jazda trasą tak do 90 km/h wynik sprawia że średnia spada .
Przyspiesza dobrze, szybko zmienia biegu . Ale w trybie D jest czasem takie opóźnienie w reakcji ze wręcz jest to niebezpieczne , chce szybko włączyć się do ruchu lub wyprzedzić i dupa nic 2 , 3 s nic zanim skrzynia zechce zareagować można centralnie wyjechać komuś przed maskę wiec zalecam uwagę . Czasem też DSG szarpnie , jakby nagle puścić sprzęgło ,w połączeniu z opóźnieniem to wtedy gwałtownie skacze do przodu , niezbyt bezpieczne .
Na mokro zresztą praktycznie wszędzie , najpierw zabuksuje zanim się ruszy i efekt ciągnie się do 70 -90 km/h walnie co jakiś czas zimą czuje że będzie słabo . Tryb spor robi beton w zawieszeniu okropnie się wtedy jedzie .
Słabo RS wiec nikt tu nie jedzie delikatni i mam ok 10 odprysków na masce + wiele innych na błotnikach nawet dach dostał .
No długo kombinowali jak utrudnić życie ludziom i efekt przeszedł ich oczekiwania nie dość że wszystko fatalnie rozwiązane to ciągle nawal ( 5 odwiedzin w Aso nic to nie pomogło )
Fotele są naprawdę dobre wygodne i skrojone tak jak trzeba miejsca wystarczająco .
Nadal sporo tandety w aucie i tanich plastików tam gdzie ich nie powinno być skrzypi mi coś z pod konsoli . Wydając 181 tyś liczy się że będzie lepiej ale to nadal Skoda .
cała elektronika to pomyłka zaczęło się po 8 tyś km km tak było super nic cieszyłem się że pomimo setek usterek u innych ja nic nie mam ale do czasu jak się okazało. MATRIX LED parują reklamacja a pan w skodzie twierdzi ze to normalne i wszyscy tak mają , a ja na to że to moje nie pierwsze tego typu i nigdy a przenigdy nie parowały w żadnej marce , zatem skoda ma technologie pozyskiwania wody ale nie wiem czemu w aucie w MATRIX LEDdach .

Pb - zużycie paliwa dla silnika 2.0 TSI 245KM 180kW [l/100km]

11,8