: Polecam ten silnik, ekonomia i dynamika. Wg testów 8.5 sek do 100km/h - wg moich pomiarów: 8.1 sek :-D
Auto dynamiczne, dobrze się prowadzi, aczkolwiek z uwagi na niską masę w stosunku do objętości, boczny wiatr potrafi zjeżyć włos na głowie.
Ten silnik to majstersztyk: dynamika na 5+ dobra przekładnia manualna 6-bieg., doskonale się sprawdza - zarówno na autostradzie jak i w mieście.
Przyzyczaiłem się, ale nadal uważam, że 2-ka lekko "haczy" - ASO twierdzi, że jest wszystko ok. Być może przesadzam.
Kierownica reaguje tak jak powinna, zawieszenie spisuje się świetnie na zakrętach - wbrew oczekiwaniom - bez konieczności zbytniego zwalniania, stabilnie, ale wcale nie bardzo twardo. Wręcz perfekcyjnie.
Lusterka boczne wraz ze słupkami stanowią źródło tzw. martwych punktów - należy uważać przy dojazdach do krzyżówek, bo można się "zdziwić". Szybko jednak przyzwyczaiłem się dodatkowego, lekkiego odchylenia głowy - pewnie kwestia wzrostu - jestem wysokim facetem.
Do tego auta wszystko się zmieści - jak na liftbacka - rewelacja! 590 litrów w bagażniku daje ogromny komfort, szczególnie użyteczny przy wyjazdach na wakacje.
Bez zarzutu - żadnego parowania szyb, ogrzewanie i klima dość szybko osiągają zadane parametru temperatury wewnątrz, dodatkowo 3 tryby agresywności klimatyzacji - każdy wygodne dla siebie ustawienie - naprawdę Simple Clever!
Zarówno z przodu jak i z tyłu nawet drągal może spokojnie wyciągnąć nogi i komfortowo spędzić nawet długą podróż. Środkowe miejsce z tyłu jest jednak nieco ograniczone przy dwóch fotelikach po bokach, w Peugeocie 407 było nieco więcej miejsca, jeśli chodzi o taką konfigurację.
Krótko - jest nad czym popracować. Nie jest najgorzej, ale wprawne przy jeździe autostradowej hałas może dać się we znaki.
Autostrada 140-160km/h ok. 5.6-6.0L czyli bardzo przyzwoicie, Krótkie trasy mieszane - 6.0-6.5
Miasto - 6.5-7.0
Octavia to kompromis ze wskazaniem na jakość :-) To naprawdę świetne auto! Przy swoich walorach, jest warte więcej, ale nie mówcie o tym producentowi ;-)
Nie chcę zapeszać, ale w październiku minie 3 lata od zakupu - póki co tankuję i jadę, tankuję i jadę :-)
Jak wyżej - i oby tak pozostało :-)
- zużycie paliwa dla silnika 2.0 TDI CR DPF 150KM 110kW