Ocena kierowcy - Skoda Octavia III Liftback

Michał, 10 lat temu
Silnik 1.4 TSI 140KM 103kW
Rok produkcji 2013
Skoda Octavia III Liftback 1.4 TSI 140KM 103kW 2013-2015 - Oceń swoje auto
Auto spełniło wszystkie moje wymagania, w szczególności przy cenie jaką udało mi się wynegocjować w Skodzie, a była ona znacznie lepsza niż porównywalnych marek. Właściwie to nie miałbym szans kupić nowego podobnego auta, z podobnym wyposażeniem innego producenta, właśnie ze względu na cenę
Silnik bajka - bardzo dynamiczny, cichy i oszczędny (przy normalnej jeździe mam średnią 7l w benzynie, podczas gdy Fordem miałem 7,5 w dieslu
To jedyny element, do którego mam pewne zastrzeżenia. Denerwuje mnie to, że w takim aucie skrzynia może chodzić tak topornie, a wrzucanie 1 i wstecznego to loteria (wsteczny często się nie wbija, a 1 zachowuje się, jakby był niezsynchronizowany)
Zasadniczo nie wiem czemu tyle osób czepia się tej belki skrętnej. Jeździłem pewien czas OII, a później Mondeo (oba na wielowahaczach z tyłu), po bardzo różnych drogach i nie odczuwam żadnych istotnych różnic w stabilności auta. A z pewnością belka odpłaci się znacznie wyższą trwałością (w szczególności na dziurawych polskich drogach)
Żadnych zastrzeżeń
Prosto, jasno i czytelnie, żadnych udziwnień.
Bardzo szybko się nagrzewa, dobry obieg powietrza (w Mondeo musiałem włączać klimę, żeby odparować tylną szybę, tutaj wystarczy nawiew), nawiew na tylną kanapę nawet z klimą manualną.
W tej klasie bajka
Nie jest źle, ale miałem nadzieję, że w stosunku do OII się bardziej postarają, a tu nadal jest przyzwoicie, ale ogromny bagażnik jest przeciętnie wyciszony, więc jak jest pusty to robi za pudło rezonansowe, szczególnie na dziurach

Pb - zużycie paliwa dla silnika 1.4 TSI 140KM 103kW [l/100km]

6,3