Autko przestronne , wygodne . Całe życie jezdziłem Fordami i koreańcami ( i30 I , i30 II crdi ). Smiałem się w VW ale to naprawdę dobre samochody. Moja Skoda pochodzi z polskiego salonu , pewny przebieg , pewna historia. Chciałem benzynę bo dosyć mam diesli . Wybrałem silnik 1,2 tsi 105KM i nie żałuję. To poliftowa konstrukcja , na pasku , bezawaryjna. Olej wymieniam co 10tys km i ciesze sie jazdą. Nie jest to demon prędkości , ale 160 spokojnie mozna jechać i rozmawiać , Spalanie oscyluje w okolicach 6 L/100km . W perspektywie czasu nie bede wymieniał wtrysków, dwumasy , nie zapcha mi sie DPF ani EGR i to mnie bardzo cieszy. MOJA RADA - kupujcie auta z pewnym przebiegiem , sprawdzajcie VIN w ASO - tam wam powiedza czy auto nie było kręcone.
przyspiesza wystarczająco , nie wgniata w fotel ale dynamika jest
precyzyjna
troche buja , ale to kombi
może sie podobać , alusy 17'' xenon fajnie wygląda
spoko , czujniki cofania robią robote
wszystko intuicyjne , nie trzeba zbyt długo myśleć. Brakuje mi tylko pokrętła regulacji nasilenia oświetlenia liczników - powinno być pokrętło jakieś obok włącznika świateł. Tymczasem trzeba zagłębić się w menu ustawień aby zmniejszyc intensywność świecenia zegarów - podczas jazdy cieżko sie to robi.
wszystko ok . Jak to benzynka : mrozy -25 stopni odpala od strzała i zaraz jest ciepło - diesel by dymił i zagrzał sie po 20 km jazdy. Bzdurą jest że klima nie daje rady , albo że powoli sie nagrzewa bo to mały motor. Działa wszystko zajebiście i mało pali.
zdziwiłem sie , przecież to kompakt - chciałem superba ale w Octavii miejsca jest wystarczająco. bagażnik ogromny
spoko , jest cisza
wymieniam olej co 10 tys km , ceny klocków tarczy normalne . Polisa OC AC NW nie zabiła mnie wiec jest OK
mam fajną wersje z ledami i Xenonami - świetne światła , jak kupowac to nie podstawowe wersje tylko lepsze. Zimą grzeją grzane fotele , latem chłodzi klima . I tak ma być
nic sie nie dzieje
odpukać nic , ale przy 101tys km przebiegu co tam może sie dziać ? no nic ;-)
- zużycie paliwa dla silnika 1.2 TSI 105KM 77kW