Ocena kierowcy - Skoda Octavia III Kombi Facelifting
Okres użytkowania:
1 rok
: Jak na 1.4 utarło nosa ze startu niejednemu kierowcy. Ogromne zaskoczenie
: Delikatna karoseria
Samochód jest świetnie wykonany. Nic nie skrzypi, nie trzeszczy i wydaje się być milsze od wnętrza Golfa.
Silnik elastyczny. Przyspieszenie było dużym zaskoczeniem. Na wolnych obrotach praktycznie niesłyszalny. Mimo interwału wymiany oleju w trybie LL wymieniłem olej po 15tys. km. Od nowości do wymiany nie ubyło oleju a przynajmniej nie dało się tego zauważyć. Silnik pisząc krótko jest naprawdę pozytywnym zaskoczeniem.
Mam czasami wrażenie, że biegi nie wchodzą gładko. Zgłoszę na przeglądzie przy 30000. Nieraz pojawiają się zgrzyty przy wbijaniu biegu wstecznego mimo wciśniętego "w chłodnicę" pedału.
Pozytywne zaskoczenie ale dopiero po pół roku jazdy. Przesiadka z 4motion sprawiła, że na początku miałem wrażenie jakby auto chciało mi wyskoczyć z drogi.
Pod sklepem po lekkim dotknięciu rączką wózka powstała wgniotka. Wyjęcie jej było bezproblemowe jednak sam fakt, że zrobił to prawie stojący wózek daje do myślenia. Dodatkowo bardzo delikatny lakier.
Widocznośc dobra chociaż duże lusterka ograniczają lekki widoczność przy przednich słupkach. Na plus: dynamiczna kamera cofania ze spryskiwaczem.
Miejsca pod dostatkiem. Po przesiadce z Passata mam wrażenie, że bagażnik jest bardziej pojemny ale może to tylko wrażenie.
Nagrzewa się błyskawicznie. Grzana szyba to świetne rozwiązanie, fotele miło grzeją.
Z przodu miejsca bardzo dużo a przy moich 180cm za mną miejsca również mnóstwo.
Tutaj niestety słabiej. Przy prędkości do 130km/H jest miło natomiast powyzej 130 a już w granicach 200km/H musimy mówić głośno.
Spalanie w granicach 7litrów to świetny wynik. Niskie w mieście a wysokie na trasach.
Myślę, że cena jak najbardziej adekwatna do jakosci i wykonania.
Do teraz żadnych usterek
Brak poważnych usterek