Ocena kierowcy - Skoda Octavia III Kombi Facelifting
Przebieg:
2 tys. km
Okres użytkowania:
niecały rok
: Silnik rewelacja, polecam każdemu kto jeździ (w miarę) spokojnie. Trudno stwierdzić podczas jazdy, że to 1.0 bo zachowuje się jak wolnossące 2.0, a turbina wiadomo zawsze dodaje momentu.
Kawał dobrego auta za rozsądną cenę.
1.0TSI czyli „karton mleka”, największe zaskoczenie jak dla mnie - silnik jest rewelacyjny i naprawdę proszę się nie kierować opiniami „znawców” na YT tylko samemu się przejechać. Ja tez byłem na nie, teraz zastanawiam się czy w ogóle będzie mi potrzebny większy silnik. Kultura pracy również rewelacyjna i ładnie brzmi jak na 3 cylindry.
Skrzynia ok, czasami ciężej wchodzi 4 ale nie sprawi to problemów.
Zawieszenie typowe dla rodzinnych kombi. Dobrze trzyma się drogi i nie podskakuje na dziurach. Ogólnie pewne prowadzenie nawet przy dużych prędkościach.
Nie mam uwag, czarny lakier prezentuje się super. Wydaje mi się ze auto jest dobrze zabezpieczone przed korozją.
Siedzi się wysoko, to już nie czasy gdyż można było w Skodach zjechać fotelem do asfaltu. Obecnie uważam, że to zaleta bo widoczność jest bardzo dobra we wszystkich kierunkach (również dzięki szybom)
Ciężko wypowiadać się na temat ergonomii w dużym kombi z wielkim bagażnikiem. To chyba mówi samo za siebie. Skoda dodaje również różne gadżety do bagażnika i nie tylko, które mniej lub bardziej się przydają.
Niestety ale tylko średnio, dość długo odparowuje auto w śnieżne dni oraz dość głośno chodzi nadmuch. Ogólnie poprawnie ale bez rewelacji.
Dużo miejsca dla wszystkich, bagażnik bajka. W tej klasie chyba nic lepszego nie ma.
Auto dobrze wyciszone, śmiało można rozmawiać normalnym tonem przy prędkościach autostradowych.
Skoda jak skoda, części dostępne i dość tanie.
Dużo auta za rozsądną cenę;)
Póki co brak - oby tak zostało
Również brak poważnych usterek, jednak auto jest nowe.
- zużycie paliwa dla silnika 1.0 TSI 115KM 85kW