Przeniesienie napędu
: Zimą- oczywiście pod warunkiem dobrych opon ;)
Bardzo dobry dobry samochód dla młodego człowieka zaczynającego swoja przygodę z motoryzacją i zakładającego rodzinę. To mój pierwszy samochód i świetnie się z tej roli wywiązał.
Wystarczający do bezstresowego przemieszczania się. Na szaleństwa nie ma co liczyć. W ciągu 85000km wypił tylko 1 litr oleju. Ostatni wolnossący motor od VW zanim nie nadeszła era pie...go down-size\'ingu. Podobno pęka głowica i zbiera się nagar na zaworach, ale u mnie zero problemów.
Dobrze zestopniowana, miło wybiera biegi.
Bardzo bezpiecznie się prowadzi, troche twardo zestrojone. Komfortowe dopóki nie wsiądzie się np do C-klasy. Test łosia przy pełnym załadowaniu tylko 63km/h. Dobrze zestrojone ESP, które można zupełnie wyłączyć. Po wyjeździe na urlop do Polski geometria tylnej osi poszła się paść...Ale tylko raz, a urlopów było wiele. Bardzo dobra trakcja dzięki haldexowi- zimą wyciągnąłem z rowu Scorpio kombi (całe się schowało w rowie) i nawet nie poczułem buksowania.
Bez rewelacji, do tyłu ok jak to w kombi, ale szerokie przednie słupki.
Tutaj nie ma na co narzekać. Wszystkie przyciski tam gdzie być powinny, obsługa intuicyjna, dużo schowków, przepastny bagażnik.
Szybko się nagrzewa, efektywna dwustrefowa klima. Przy zamkniętym obiegu parują szyby. Układ klimatyzacji bardzo szczelny- 4 lata i nadal nie było potrzeby uzupełnienia czynnika chłodzącego.
Pełno miejsca wszędzię. Po założeniu fotelika isofix z tylu na kanapie mieszcza sie jeszcze 2 osoby. W BMW F10 mieści się tylko jedna osoba, w Mercedesie W212 mieszcza się też 2 osoby oprucz fotelika i mają porównywalną ilość miejsca na szerokość.
Benzyna w Scoucie jest głośniejsza niż diesle w F10 albo W212. Nic nie trzeszczy mimo przebiegu, wszystko dobrze zmontowane.
Spalanie na oryginalnych Dunlopach było ok, po zmianie na Goodyaer Optigrip poszło 2 litry w górę. Nie psuje się więc nic nie kosztuje ekstra. Serwis ok. Przeglądy co 30.000 km więc też ok.
Chyba nie ma nic lepszego jeśli chodzi o stosunek jakość/cena/wyposażenie.
Wentylator po stronie pasażera czasem piszczy oraz aucie wydaje się czasem że któraś żarówka świateł pozycyjnych jest przepalona ale pomaga wyłączenie i włączenie silnika (jak w Windowsie), ewentualnie wyjęcie żarówki i włożenie jej z powrotem.
Nigdy mnie nie zawiodła.
- zużycie paliwa dla silnika 2.0 FSI 150KM 110kW