: Rewelacyjne spalanie przy moim sposobie jazdy.
: Odpryski lakieru w odrzwiach.
Auto używane prywatnie, nie żyłowane. Zjeździłem w nim całą Polskę i kilka innych krajów. Jedyny mankament, który był dla mnie męczący to dosyć spory hałas przy prędkościach powyżej 130km/h.
W przeciągu 3 lat użytkowania samochodu w silniku wymieniane były jedynie elementy eksploatacyjne. Przy równej jeździe pali na prawdę bardzo mało.
Manualna 5-cio stopniowa. W przypadku trasy przydałaby się 6-cio stopniowa, wtedy przy prędkości przelotowej 120-130km/h obroty byłyby znacznie niższe i w środku byłoby ciszej a i spalanie byłoby zapewne lepsze.
Bardzo dobra widoczność i co warte uwagi wycieraczka z tyłu pokrywa swoim działaniem większość powierzchni szyby, co przekłada się na bardzo dobrą widoczność nawet w przypadku gdy na drodze ciapa i szyby się szybko brudzą.
Bardzo dużo miejsca dla pasażerów, kierowca jest nieco bardziej zabudowany. Osobiście mnie to nie przeszkadzało a powodowało, że autem wygodnie pokonywało się nawet trasy rzędu 1500km.
Niestety powyżej 120km/h hałas dochodzący z podwozia i silnika zaczyna dawać się we znaki. W sumie nic mocno tragicznego ale jednak przeszkadza przy słuchaniu muzyki.
Koszt wymiany elementów co 15tysięcy km mieści się w okolicach 500pln z robocizną (filtry, oleje, itp itd.). Części eksploatacyjne nie są przesadnie drogie.
Wg. mnie bardzo dobry stosunek jakości do ceny.
Drobne problemy z turbodoładowaniem spowodowane pęknięciem sparciałego wężykiem - samochód jeździł tylko czasami przy dodaniu gazu wyłączała się turbina - po wymianie wężyka problem zniknął. Z racji regularnej wymiany drobnych części eksploatacyjnych przy każdorazowej wizycie serwisowej co 15 tysięcy km nie miałem zbyt wielu usterek. Odpryski lakieru na odrzwiach - podobno pokrywała to akcja serwisowa.
W czasie trzech lat użytkowania miałem jedną tylko awarię uniemożliwiającą dalszą podróż. Uszkodzeniu uległ siłownik hydrauliczny podnoszący pedał sprzęgła. Koszt naprawy około 200pln.
- zużycie paliwa dla silnika 1.9 TDI PD 105KM 77kW