Ocena kierowcy - Skoda Octavia II Kombi

Miron, 15 lat temu
Silnik 1.9 TDI PD 105KM 77kW
Rok produkcji 2007
Skoda Octavia II Kombi 1.9 TDI PD 105KM 77kW 2005-2012 - Oceń swoje auto
Układ hamulcowy : auto hamuje tak jak tego życzy sobie kierowca
Auto prawie doskonałe ma pare drobnych mankamentów. Nie podoba mi sie dzwię pracy silnika na niskich obrotach, ale największym mankamentem moi zdaniem jest słaba widoczność szczególnie tył. Jeżdzi się bardzo przyjemnie.
Ogólnie OK trochę za głośno szczególnie jak jest zimny potrafi warknąć.
wszystkie biegi wchodzą same bez zdnego wysiłku. Przy nawracaniu na trzy za drugim razem wsteczny nie daje sygnału dzwiekowego ale to nie jest problem.
dobrze trzyma się drogi
Jeżdzę tym autem dwa lata nie i nie nauczyłem się parkować \"zatoczka tyłem\", przednie słupki za szerokie sporo ograniczaja widoczność. Naszczęście są bardzodobrze działające czujniki parkowania z tyłu obowiązkowy, przód ułatwiający parkowanie - super sprawa.
Bardzo dużo praktycznych schowków, schowki klimatyzowane, wszystko pod ręką. Fotele mogły by być lepsze, a szczególności zagłówki- dla śpiącego pasażera (moja żona narzeka)
Klimatyzacji działa bardzo dobrze klimatronic, dużo możliwości regulowania nawiewami. szybo się schładza i nagrzewa. bardzo dobrze na automatycznym ustawieniu razdziela przepływy powietrza.
Dla kierowcy ok, w tej klasie nie można więcej wymagać. bardzo duży bagażnik z fajną funkcą otwieranego podłokietnika do przewożenia długich materiałów przewoziłem 3 metrowe elementy bez problemu.
na niskich obrotach za głośno słychać silmik ale to chyba wina silnkia niż wyciszenia w golfie V ten sanm silnik nieporównywalnie głośniej. do 140km/h można jeszcze posłuchać w miarę cicho radia i porozmawiać normalnie, poźniej czym szybciej tym ....
jadąc autostradą 100km/h prędkośc ustawiona na tempomacie złużycie 4,4l. W mieście przy normalnej jeździe po Wrocławiu gdzie czasem się więcej stoi niz jedzie rzadko przekraczam 7,0 l.
przed zakupem auta ( kupiłem nowe) i pod kątem ceny do oferowanego wyposażenia w tej klasie najlepiej wypadła Oktavia. Dodatkowo urzywane trzymaja cenę.
oprócz żarówek przednich i jednej stopu wymianiałem tylko lewe lusterko awaria kierunkowskaza ( niewymialne żarówki) napprawa gwarancyjna - ciekawe po gwarancji ile to kosztuje.
po 65tys km nic.

On - zużycie paliwa dla silnika 1.9 TDI PD 105KM 77kW [l/100km]