Ocena kierowcy - Skoda Octavia II Kombi

Silnik 1.9 TDI PD 105KM 77kW
Rok produkcji 2007
Okres użytkowania: 1 rok
Skoda Octavia II Kombi 1.9 TDI PD 105KM 77kW 2005-2012 - Oceń swoje auto
Inne : Całokształt. Więcej plusów niż minusów
Myślę, że jak na auto z demoludów jest to wyróżniająca się jednostka, która w pewnych płaszczyznach równa z bardoz dobrymi markami samochodów. Jeździłem sporo służbowym Mercedesem klasy C i moje subiektywne odczucie gdy pierwszy raz wsiadłem do nowej Octavii to bardzo duże podobieństwo. Jestem z tego samochodu bardzo zadowolony. Zobaczymy jak będzie po kilku kolejnyhc latach eksploatacji.
Jak to w dieslu na pracę silnika wpływa również jakość paliwa. Generalnie pilnując zasad uzywania silnika wysokoprężnego z turbosprężarkom jestem z tego silnika zadowolony.
Bardzo miła we współpracy. Biegi wchodzą lekko, każdy ma swoje wyraźne miejsce.
Auto mimo rozmiaru bardzo dobrze zachowuje sie na drodze. Bardzo dokładnie pokonuje zakręty. Dzielnie i bez szczególnych dźwięków z zewnątrz pokonuje nierówności.
Bez zarzutów.
Tutaj niestety muszę skrytykować jedną rzecz. Mianowicie fotele. Mimo pokrętła regulacji odcinka lędźwiowego fotele nie dają się specjalnie regulować w ty zakresie przez co dłuższa jazda samochodem nie jest juz tak komfortowa jak choćby poprzednią Skodą Octavią jaką jeżdziłem. Nie jest to moje subiektywne zdanie. Moja żona rónież krytykuje tą rzecz i radzi sobie z pomocą poduszki.
Bardzo dobre
Mam 202 cm wzrostu i Skoda jest jednym z aut, w który się mieszczę. Regulacjąc fotel kierowcy pod siebie, nie muszę maksymalnie odsuwać do tyłu dzięki temu jest możliwe zajęcie miejsca na tylnej kanapie bezpośrednio za kierowcom. Piszę o tym ponieważ rzadko które auto w tej klasie umożliwia taki komfort przy wielkim kierowcy.
Jestem bardzo zadowowlony. Układ jezdny praktycznie nie słyszalny, natomiast z komory silnika słychać delikatny pomruk jednostki napędowej.
Tutaj oczyywiście wiele zależy od stylu jazdy kierowcy. Na niemieckich autostradach przy prękośic przejazdu ok 160 km/h potrafi palic 6,5 l/100 km. Na naszych drogach, gdy jazda jest dość szybka ale nie jest płynna, zużycie paliwa wynosi ok 6,8-7,0 l/100km. Miasto podobnie.
Bardzo dobry. Polecam gorąco. Jedyny mankament to salon z którego auto kupujecie. Szukając na terenie całego kraju mozna znaleść auto z dużo korzystniejszą ceną lub dostaniecie więcej.
Generalnie jestem zadowolony. Tylko raz byłem w serwisie zaraz po odbiorze auta z salonu. Z komory silnika przy dodawaniu gazu dobiegał dziwny dźwięk, który został zlikwidowany. Teraz jeżdżąc, pilnuję oleju, pilnuję turbiny i wszystko jest ok.
brak

On - zużycie paliwa dla silnika 1.9 TDI PD 105KM 77kW [l/100km]