: Sporo miejsca dla dla podróżujacych i potężny bagażnik
: Czesto palą się żarówki w swiatłach drogowych
Trochę głosny, niestety bierze olej (ok. 0,5l na 15 tys. , poprzednia Octavia też brała, ale Astra brała więcej)
Zawieszenie bardzo wytrzymałe. Zawsze samochód mocno obciązony (dużo katalogów w bagażniku, częstao na maxa). Przy 200 tys. wymienić trzeba było tylko odbojniki na amortyzatorach z tyłu (w astrze amortyzatory wymieniłem po 120 tys.)
Niestety wersja Ambiente ma tylko schładzacz (nie mozna nazwac tego klimatyacją), brakuje Climatronica (w Octavi I miałem Climatronic - to była rewelacja). Odradzam Climatic - tylko Climatronic!!!) Ten schładzacz przy dużych upałach wogle nie daje rady, nie potrafi utrzymać stałej temperatury
O niebo lepiej jak w Octavi I czy Astrze II Kombi. Może podróżować 5 dorosłych facetów (wyprawy na dorsza z pełnym wyposażeniem wędkarskim)
Pali w zależności od obciązenia, sposobu jazdy (jak sie depcze na autostradzie to i wyzłopie). Tak srednio trzeba przyjąć ze 6,3 litra
Poważniejsze problemy nastapiły po 160 tys. - padła sprężarka klimatyzacji i padła turbina (może źle sprężarkę traktowałem, nie czekałem po długiej trasie aż ostygnie na małych obrotach - dowiedziałem sie o tym dopiero w serwisie po wymianie, ajk samochód odbierałem nikt o tym nie mówił)
O usterkach pisałem wyżej. A i jeden problem od poczatku to spryskiwacze. W moim egzemplarzu od poczatku jest coś nie tak. Jakieś brudy w układzie spryskiwaczy zatykaja dysze. W serwisie nie naprawili tego. Zmienili dysze ale nie wypłukali całego układu i tak się dalej meczę. W serwisie wyposażyli mnie w drucik do przepychania dysz spryskiwaczy.
- zużycie paliwa dla silnika 1.9 TDI PD 105KM 77kW