Ocena kierowcy - Skoda Octavia II Kombi

mmm, 14 lat temu
Silnik 1.4 TSI 122KM 90kW
Rok produkcji 2009
Skoda Octavia II Kombi 1.4 TSI 122KM 90kW 2008-2012 - Oceń swoje auto
Przeniesienie napędu : Skrzynia biegów i miękkie sprzęgło. Znakomite.
Silnik mógłby być trochę mocniejszy, ale na nasze drogi to na prawdę wystarczy. Jest elastyczny i ładnie współgra z 6 stopniową skrzynią.
Super, precyzyjnie, delikatnie, ergonomicznie ustawiony drążek. Biegi zmienia się jednym palcem - nie jeździłem jeszcze samochodem z tak dobrą skrzynią.
Zawieszenie czasami sobie trzeszczy i skrzypi szczególnie na progach zwalniających - ale poza tym - bez zarzutu.
Bardzo się bałem jazdy kombi i to dosyć długim. Ale okazało się, że powierzchnia szyb jest duża, słupki przyzwoicie wąskie a jak dodać do tego czujniki parkowania z tyłu w standardzie to nie ma się czego przyczepić.
Porządek, ład, trochę nuda - ale mi pasuje.
Zimą mogła by się szybciej nagrzewać - ale to raczej kwestia kubatury auta i tego, że zima 2009/2010 nie należała do najlżejszych. Poza tym nawiew jest dość głośny. Praktycznie zawsze mam ustawiony na 1, na 2 okazjonalnie a na 3 jest uciążliwie głośno.
Z przodu jest świetnie, z tyłu.. też. No ale to jednak płyta podwoziowa golfa więc raczej auto 4 osobowe niż 5.
Zapewne jest wiele lepiej wyciszonych aut. Ale po jeździe Toyotą Yaris - przesiadka do Octavii to odpoczynek i relaks. Zwłaszcza z cichutkim silnikiem 1.4 - 180km/h na autostradzie i zero hałasu - jedyne co, to szumy aerodynamiczne i trochę opony. Silnik - wyciszony rewelacyjnie.
No tu jest niestety... fatalnie. Albo ja nie umiem jeździć tym autem, albo czegoś nie rozumiem... W mieście pali mi standardowo 10-11l/100km - nie udaje mi się praktycznie nigdy zejść poniżej 10. Na trasie - w Czechach (jazda płynnie i zgodnie z przepisami) zszedłem do 7,8l. Ale jak tylko mam moment, że się spieszę i szybko jadę przez miasto - z włączoną klimą spalanie dobija do 14 litrów. To jest grubo powyżej mojej granicy akceptowalności którą jest 10l. Niestety moje następne auto będzie raczej dieslem bo turbo VW to jest porażka jeżeli chodzi o ekonomię jazdy.
W nowym aucie nie działało podświetlenie schowka i... pokrętło włączania świateł, przy włączaniu halogenów (co wymaga pociągnięcia gałki do siebie) zostało mi w ręku... wyleciało z deski rozdzielczej całe...
Odpukać - nic się nie dzieje póki co.

Pb - zużycie paliwa dla silnika 1.4 TSI 122KM 90kW [l/100km]

9,4