Ocena kierowcy - Skoda Octavia II Kombi Facelifting
Przebieg:
345 tys. km
Okres użytkowania:
ponad 6 lat
To auto było moim marzeniem jak tylko się pojawiło w salonach , starając się być obiektywnym... powinienem powiedzieć zasługuje na mocną 4 a nie 5, ale obiektywne oceny podam oceniając poszczególne elementy, całokształt oceniam jednak na mocne 5. Niestety nie było mnie stać na nowe auto z salonu, ale udało mi się kupić 4 letnie i jest to najlepszy samochód jaki dotychczas miałem, ma swoje wady, ale i tak je kocham:)
Auto kupiłem z przebiegiem 210tys. , obecnie ma 345 i jak na razie żadnych (odpukać w niemalowane) awarii silnika, mimo że jest to wersja BXE która ogólnie ma sporo kiepskich opinii z powodu szybko obracających się panewek .Dynamika auta mnie satysfakcjonuje ( zaznaczę jednak, że nie jestem typem rajdowca), awarii brak, spalanie na trasie przy w miarę spokojnej jeździe poniżej 4,5l - czegóż chcieć więcej :)
Na trasie przydał by się 6 bieg, ale na co dzień na trasach w "koło komina" 5 wystarczy.
W mojej ocenie auto prowadzi się b. dobrze. Nie mam zastrzeżeń co do prowadzenia. Koszty naprawy zawieszenia nie są zabójcze dla portfela.
To najsłabszy element tego samochodu... już przy zakupie (4 letniego samochodu ) były widoczne ogniska korozji, dziś po 10 latach "kornik" rozprzestrzenia się w najlepsze :(
Dla ie ok. nie mam się do czego przyczepić w tej kwestii :)
Pewnie znalazło by się parę rozwiązań które mogły by być lepiej dopracowane, ale mi osobiście wszystko w tym aucie pasuje:)
Zimą grzeje ... latem chłodzi " jako tako" - generalnie spełnia moje oczekiwania na dobre 4 :)
Dla kierowcy w zupełności wystarczy ( nie jestem jedna wielkoludem...175cm) z tyłu jednak dla wysokich osób na długiej trasie - szału nie ma.
Nie ma co czarować- mogło by być trochę ciszej.... ogólnie ale da się wytrzymać. Przy prędkościach autostradowych i powyżej, hałas jednak trochę męczy.
Ogólnie dostępne i dość tanie zamienniki, połączone
ze stosunkowo niską awaryjnością , sprawia że daję 5 gwiazdek w tej kategorii :)
Gdyby nie karoseria - dałbym 5, ale karoseria w tym aucie psuj w nim najwięcej:(
Nie zdarzają się często, a jak już się pojawią to są to na prawdę drobiazgi , a naprawy są tanie.
Nie zanotowałem poważnych usterek
- zużycie paliwa dla silnika 1.9 TDI 105KM 77kW