: Niby różne opinie krążą o 2,0 TDI PD. U mnie poza głośną pracą szczególnie przy rozruchu zero problemów! Trzeba uważać na jakość paliwa!
: Skomentuj tę usterkę...
Jeżdżę autem krótko więc trudno mi obiektywnie je ocenić. Na razie bez żadnych typowych problemów (pęknięta głowica, turbosprężarka itp) Niewielka turbodziura i trochę denerwujący lekki świst turbo przy ok 1800-1900 obr/min, czego nie ma np w 1,9 TDI o stałej geometrii łopatek, ale powoli się przyzwyczajam. Dobre osiągi, niezłe przyspieszenie ale silnik jest głośny nawet jak na diesla i zwłaszcza przed rozgrzaniem!
Żadnych problemów 1-ka zbyt krótka a dwójka nieco za długa lecz to pewnie subiektywne wrażenie po przesiadce z innego auta. Poza tym, OK. 6-sty bieg to genialne rozwiązanie w trasie. Przy spokojnej jeździe ok 100/h można zejść do 4,5 l/100. Z klimą nieco więcej.
Wszystko działa jak należy, biegi wchodzą łatwo i pewnie. Wiele droższych aut, którymi miałem okazję jeździć ma i tak gorsze skrzynie biegów od Octavii 2. Może urażę miłośników aut francuskich ale skrzynie od Renault moim zdaniem to porażka i w ogóle nijak je porównywać do Octavii 2. Chodzi mi o modele Scenic i Laguna.
Twardy! W ogóle nie czuć, że tył jest już "niezależny" na dwóch wahaczach. Średnio tłumi nierówności a poza tym jest "wysoka" i "wąska" co niekorzystnie wpływa na komfort jazdy. Plus należy się za to, że pewnie zachowuje się na zakrętach i śliskiej nawierzchni, moim zdaniem znacznie lepiej niż Renault Laguna czy Nissan Primera. Jest dobrze lecz szału nie ma! Po 100 000 tuleje przednich wahaczy do wymiany - chyba zbyt delikatne na nasze drogi.
lepiej niż np w Madzie 6 sedan lecz to już inna klasa aut niż powiększony kompakt jakim jest Octavia 2. Jest dobrze, widać co trzeba! Fajny bajer - wewnętrzne lusterko samościemniające się. W Octavii przed liftem są za małe lusterka zewnętrzne (u mnie nie składają się i nie wiem dlaczego???)
Uwaga: Zdecydowanie za małe schowki!!! Co z tego, że jest ich wiele skoro są małe! Uchwyt na napoje między siedzeniami przednimi to porażka! Wskaźniki czytelne przyciski na swoim miejscu (no może św. awaryjnych ciut za wysoko). Schowki w drzwiach też mało pojemne. Wszystko wygląda mało praktycznie.
Bez większych problemów. Czasami dmuchawa haczy przy niskich temperaturach. Trochę denerwuje stukanie silnika krokowego sterownia nawiewem! Klimatyzacja działa sprawnie i wydajnie i to mi się podoba najbardziej! Wolno się nagrzewa - chciałem diesla a ten typ tak ma! W zimie na krótkich trasach do 10 km przydają się podgrzewane fotele!
Bez szału zwłaszcza w tyle przy 3 dorosłych pasażerach. Fotele też nieco za wąskie! Plus za możliwość regulacji lędźwiowej przednich foteli. Stacyjka powinna być wyżej (możliwość bliskiego spotkania kluczyka z kolanem). To jednak nieco powiększony ale jednak kompakt!
jak to w dieslu - dość głośno zwłaszcza przy zimnym motorze. Lecz i tak O2 jest zdecydowanie lepiej wyciszona niż O1, choć też silnik 2,0 jest głośniejszy od 1,9 TDI. Średnio.
Mogłoby być lepiej ale bez tragedii. Pali więcej niż 1,9 TDI o ok 0,8-1 l/100 km za to lepiej przyspiesza. Do tego trzeba doliczyć koszt dodatkowego litra oleju między wymianami. Ten silnik lubi olej! Jeśli chodzi o dynamikę - zdecydowanie lepiej niż 1,9 TDI. Zawsze więc coś za coś.
Drogie w zakupie
Wycieraczki przód/ tył. akumulator, żarówki pozycyjne. Trochę trzeszczą plastiki! Czujnik parkowania (po zimie!!!) Sprzęgiełko alternatora po 95 tys.
Brak (na razie)
- zużycie paliwa dla silnika 2.0 TDI CR DPF 140KM 103kW