Ocena kierowcy - Skoda Octavia II Hatchback

Marcin, 17 lat temu
Silnik 1.9 TDI PD 105KM 77kW
Rok produkcji 2005
Skoda Octavia II Hatchback 1.9 TDI PD 105KM 77kW 2004-2012 - Oceń swoje auto
Rzaden pojazd nie jest bez wad, ale chyba Octavia II to optymalne rozwiązanie jak na tę klase. Dobre prowadzenie, daje przyjemnosc z jazdy.
Silnik diesla 1,9 TDI to optymalne rozwiązanie do tego samochodu. Nieżle sobie radzi, dobra elastyczność. W porównaniu z meganką 1,6 benzyna wypada duzo lepiej.
Wszystko jest ok, biegi wchodzą precyzyjnie, lekko ale trochę zbyt długie skoki drążka.
Prowadzenie, trzymanie się drogi jest rewelacyjne szczególnie w porównaniu do francuzów którymi wczesniej jezdziłem. Twrdość zawieszenia jest optymalna, myśle że idealne na nasze drogi. Napewno dużo lepsze niz Octavi I
Ogolnie nie jest żle, do tylu słabo, ale mam czujniki parkowania bez nich byloby ciężko, bardzo się przydają. Trochę kiepsko jesli podjedzie się zbyt blisko swiateł - trzeba się schylać by zobaczć sygnalizator. Niższe osoby nie mają tego problemu
Ergonomia wg mnie jest bardzo dobra wszystko na swoim miejscu, znajdziesz wszystko nawewt po omacku.
Mam wersje z klimatronikiem. Rewelacja, szczególnie polecam dla tych co lubią chłodek, ale bez przeciągów - bezposredniego nawiewu na kierowcę i pasażera co mialem w megance i zawsze bylismy przeziębieni. Tutaj jest super. Dzieci nie marudzą bo mają swoje nawiewy na tylne siedzenia W zimie super ogrzewa nogi. Jedyny proble to to trochę dłuższe nagrzewanie w zimie ( wiadomo diesel )
Ja jestem zadowolony. Mam wersje Octavia II i jest znacznie lepiej niz w jedynce. Na tylnych siedzeniach mogą spokojnie podróżować dorosłe osoby przy wzroscie do 180 cm.
Wiadomo, ze diesel zawsze jest trochę głosniejszy, ale w trasie praktycznie nie zwraca się uwagi na dzwięk silnika - bo przy sredniej prędkosci do 130 km/ h ledwie go słychac. Rewelacyjnie jest przy dużych prędkościach 160 - 190 km/h w porównaniu do innych samochodów w tej klasie, duzo mniejszy jest szum wiatru. Jest duzo ciszej. Przy 160-170 km mozna normalnie rozmawiać. Silnik słyszy się głownie przy małych prędkościach jeżdząc po miescie. nie jest to jednak cos co przeszkadza i męczy
To chyba najlepsza cecha tego samochodu -silnika. Niskie spalanie w trasie schodzi nawet do 4l/100km - oczywiscie przy oszczednej jezdzie. Normalnie to srednie spalanie ok 5 litrów miasto/ trasa ( jazda na codzień ) będąc na urlopie po drogach w Polsce i Słowacji spaliłem na 3000 km średnio 4,6l/100km. Pierwszy przegląd 380 zł z olejem, drugi po 30.000 ok 850 zł wszystko razem
Tę ocenę to raczej kazdy sam powinien wystawić. Ja uważam, że za takie wyposażenie ( pełen wypas ) w innych markach raczej trzeba wiecej zabulić. Oczywiscie mam na mysli renomowane marki samochodów
Trochę piszczały szyby przy opuszczaniu, ale w 5 minut usunięto.
Nic nie było

On - zużycie paliwa dla silnika 1.9 TDI PD 105KM 77kW [l/100km]