: Miałem już sporo samochodów to jest drugi z dieslem po poprzednim z takim silnikiem miałem wręcz traumę tutaj miłe zaskoczenie.
Posiadam ten samochód od pięciu lat i jestem z niego bardzo zadowolony, nigdy mnie nie zawiódł, wystąpiła tylko jedna niespodziewana usterka tj wymiana łożyska które jest razem z piastą. Poza tym standardowe wymiany oleju, filtrów co roku co jest normalne. Dynamika na wystarczającym poziomie, małe spalanie. Mam 195 cm wzrostu i ważę 130 kg-jest to pierwsze auto w którym mieszczę się bez problemów i mogę pokonać wielogodzinną trasę bez zmęczenia. bagażnik przepastny, miejsca dla kierowcy i pasażerów jak na te gabaryty jest ogrom. Wszystko w aucie z elektryki po tylu latach działa bez zarzutu. Jedynym minusem jak dla mnie jest wyciszenie kabiny, nie mam tu na myśli silnika-TDI zawsze były głośne ale chodzi mi przede wszystkim o szum kół i odgłosy zawieszenia które mocno słychać wewnątrz. Zaznaczę, że zawieszenie jest w pełni sprawne. Gorąco polecam każdemu kto się zastanawia nad tym autem-przestronne, oszczędne i tanie w utrzymaniu auto.
Elastyczny, z wyczuwalną turbodziurą, łapie zadyszkę w górnym zakresie obrotów ale za to oszczędny i niezawodny. Moc wystarczająca do normalnego poruszania się.
Niestety skrzynia 5tka przydałby się 6sty bieg ale co do samego działania nie ma zastrzeżeń-biegi wchodzą gładko i precyzyjnie.
Sztywno ale bez przesady, z tyłu wielowahacz. Czasami oczekiwałbym jednak większej precyzji prowadzenia w zakrętach jeżeli chodzi właśnie o tylną oś. Poza tym trwałe i bez większych wad.
Jak na 15 letnie auto nie ma tragedii z czego 13lat pod chmurką wyszły jak na razie trzy niegroźne ogniska korozji na progu po wewnętrznej stronie i na tylnych błotnikach purchle. Dodam, że moje auto jest na sto procent bezwypadkowe i znam jego historię od nowości.
Widoczność bardzo dobra do przodu, gorzej z tyłem-mam wersję bez czujników parkowania i ciężko wyczuć gdzie kończy się tył pojazdu.
Wszystko na swoim miejscu, rozmieszczone intuicyjnie i proste w obsłudze-bez zastrzeżeń.
W zimie z racji silnika i obszerności kabiny długo się nagrzewa. W lecie dwu strefowy klimatronik radzi sobie dobrze ze schłodzeniem wnętrza.
Świetnie-jak na tę klasę i gabaryty (moje i auta) jest naprawdę rewelacyjnie.
Tutaj największe zastrzeżenia-porównując z Golfem i innymi rywalami w segmencie widać, że Skoda poskąpiła na wygłuszeniu całego pojazdu.
Super, części łatwo dostępne i tanie. Mnogość zamienników w różnej cenie i jakości.
Jeżeli chodzi o cenę to nie jest najniższa na rynku ale w stosunku do konkurentów z segmentu jest ok.
Tylko wymiana przepalonych żarówek poza tym żadnych awarii.
Świetnie poza wymianami eksploatacyjnymi musiałem wymienić tylko łożysko z piastą gdyż rozleciała się na nim koronka od zczytywania absu i przestał on działać. Poza tym kompletnie nic.
- zużycie paliwa dla silnika 1.9 TDI PD 105KM 77kW