Ocena kierowcy - Skoda Octavia II Hatchback

Silnik 1.9 TDI PD 105KM 77kW
Rok produkcji 2009
Skoda Octavia II Hatchback 1.9 TDI PD 105KM 77kW 2004-2012 - Oceń swoje auto
Inne : NIEZAWODNOŚĆ, SILNIK-EKONOMIA, ZAWIESZENIE
Jako handlowiec, z dużym doświadczeniem i zajeżdżeniem kilku aut, polecam wszystkim niezdecydowanym. NIE MA LEPSZEGO AUTA W TEJ KLASIE ze względu na: bezawaryjność czyt. niezawodność, ekonomię, ergonomię, przestrzeń pasażerów jak i bagażową, jakość zastosowanych materiałów. Po autach: BMW, ASTRZE, MEGANE, SCENICU, FABII, BRAVO, MONDEO, auto najbardziej udane. Jeszcze raz polecam - dodatkowe info w opisie szczegółowym.
Stara sprawdzona, niezawodna, ekonomiczna jednostka 1.9 TDi. Jak na auto o takich gabarytach i wadze, 105KM daje radę bez dwóch zdań. BEZAWARYJNY i EKONOMICZNY czego chcieć więcej? Do dużych przebiegów, a takie robię - bezkonkurencyjny. Bezawaryjność i ekonomia silnika była jednym z kryteriów wyboru właśnie OCTAVII. Informacja dla posiadaczy wspaniałych FORDOWSKICH 2.0 TDCi (tfuu)... na wtryskiwaczach DELPHI.
Biegi wchodzą płynnie z delikatnym oporem, ogólnie tylko w bmw było lepiej.
REWELACJA!!! Auto dosyć sztywno zawieszone, nie boję się wchodzić w zakręty z większą prędkością. Kolega wykręcił OCTAVIĄ z 2008 - 125000km nic nie stuka nie puka. Przystosowane na polskie drogi.
Nie mam zastrzeżeń. Czasami może boczne słupki ograniczają trochę widoczność do przodu. Z drugiej strony wiem, że ma to swoje plusy, jeżeli chodzi o moje bezpieczeństwo - auto nie zgniecie się jak puczka do konserw w razie \"W\". Widoczność do tyłu - tutaj sprawdzają się w 100% czujniki parkowania z wyświetlaczem w radiu.
Wzór i klasa sama w sobie. Bez zbędnych wodotryksów, wszystko pod ręką i na swoim miejscu. Zgadzam się z hasłem \"SKODA przemyślane rozwiązania\". Niezastąpione auto dla handlowca. W drzwiach schowek na COLĘ, między siedzeniami na puszki, na kokpicie na okulary (w AMBIENTE). Brakuje mi tylko sterowania w kierownicy, ale za taką wygodę była już słona dopłata. Podświetlany i klimatyzowany schowek po stronie pasażera, podłokietnik REWELKA.
BEZ ZASTRZEŻEŃ MIMO MANUALA, szybko nagrzewa i szybko chłodzi.
Mogę ustawić fotel i kierownicę w dowolny sposób (180cm wzrostu) i córka nigdy nie wbija mi nóg w siedzenie. Wiecej przestrzeni było tylko w MONDEO. Bagażnik bardzo ustawny, przepastny 560l!!! Nie ma potrzeby przepłacać za kombi. Dla rodziny 4 osobowej idealny. Przy wyjeździe w góry i nad morze zapakowałem 4 duuuże walizki, 2 torby i dużo innych reklamówek i domknąłem bez problemu.
TUTAJ CZESCY konstruktorzy się nie popisali lub (teoria spiskowa), Niemcy specjalnie nakazali Czechom nie wyciszać za dobrze OCTAVII, aby PASSATY też mogy się sprzedawać. W SUPERBIE, MONDEO, BRAVO, MEGANE dużo lepiej. Przy 120km/h zdecydowanie za głośno.
Na pełnym baku (weszło 53l) zrobiłem 1250km, bez komentarza. Średnie spalanie bez jakiegoś szaleństwa, i babcinej jazdy 5-5,5l/100km bezproblemowo.
Nie ma lepszego auta za te pieniądze.
Może tylko mój egzemplarz tak ma, ale przy dużym deszczu przecieka mi uszczelka w drzwiach kierowcy. Od czasu do czasu spadnie kropla. Poza tym co 20000km wymiana żarówek. W porównaniu do wiecznych problemów z MONDEO i RENAULT BAJKA.
BRAK !!!!!!!! PODKREŚLĘ RAZ JESZCZE, NAJLEPSZE AUTO DLA HANDLOWCA. TAKIE POWINNY BYĆ AUTA, ZROBIONE RAZ A PORZĄDNIE.

On - zużycie paliwa dla silnika 1.9 TDI PD 105KM 77kW [l/100km]

5,3