Ocena kierowcy - Skoda Octavia II Hatchback

BUKOSZ, 15 lat temu
Silnik 1.9 TDI PD 105KM 77kW
Rok produkcji 2005
Skoda Octavia II Hatchback 1.9 TDI PD 105KM 77kW 2004-2012 - Oceń swoje auto
Silnik : Jako VW ma wielki potencjał na hamowni - po pierwszym pomiarze ze 105 zrobili 150KM ...
To auto w sam raz, ładne, wygodne, mało pali, niezawodne. Brakuje mu jednak czegoś ... Nie potrafię powiedzieć czego - może prestiżu .. ? Do tego jeszcze musi upłynąć trochę czasu ale Skoda idzie w doskonałym kierunku. Pozdrawiam użytkowników.
Silnik pracuje nieżle - ale dopiero po chip tuningu. Seryjnie 105KM i 270Nm po chipie 133KM i 333Nm. Teraz samochód jest zrywny, żwawy i sprawia przyjemność z jazdy. Odgłos silnika jest zupełnie inny niż seryjnego silnika, bardziej mruczy. Średnie spalanie to około 6,5l po mieście, w trasie udało mi się zejść poniżej 5l. Poprzednio jeżdziłem Octavią I 1,9 90KM również po chipie. Tamto auto było zrywniejsze i paliło średnio 1-1,5l mniej.
Skrzynia pracuje dobrze choć czasami słychać delikatne zgrzyty. 1 i 2 są bardzo krótkie dopiero na 3 i 4 można sobie pojeździć. 5 jest super elastyczna można na niej śmiało przyspieszać od 60 - 160Km/h
Wszystko pracuje nieżle choć często trzeba wymieniać końcówki stabilizatorów i sinenbloki. W swojej założyłem 17\' 215x50 pewnie dlatego. Teraz wygląda super i prowadzi się tez całkiem nieżle.
Widoczność do przodu jest dobra, czasami tylko przez szersze słupki przednie dojeżdżając do skrzyżowania trzeba się trochę wychylić. Do tyłu gdyby nie czujniki cofania było by słabo - bagażnik jest wysoki ale przy cofaniu należy sugerować się tylko lusterkami bocznymi.
Wszystko na miejscu, radio, ogrzewanie, światła i wszystko inne. To typowy Niemiec.. wszystko pod ręką, fotele są wygodne nie są zbyt miękkie i zbyt twarde nawet po zrobieniu 700km dziennie mogłem śmiało nie wysiadając wrócić do domu. Co do tylnych foteli to nie mam pojęcia bo nigdy na nich nie siedziałem - jedno co mogę powiedzieć to, że jest na nich wiele miejsca pomimo odsunięcia przednich.
Mój egzemplarz to wersja ELEGANT posiada 2 strefowy Climatronic. W ciepłe dni szybko robi się przyjemnie i komfortowo. W zimę trochę czasu zajmuje żeby kabina nagrzała się ale po tym czasie wszystko jest super.
Pod tym względem jest tu więcej miejsca niż w Audi A4. Na przednich fotelach jest dużo miejsca ale mam 176cm więc do wielkoludów się nie zaliczam. Na tylnych fotelach jednak miejsca jest mnogo ... Jechałem Audi i po 400km nie było najlepiej, a w Skodzie moi pasażerowie po 700km nie skarżyli się, gdyby nie ich pęcherze mogli by jechać bez wysiadania.
Wyciszenie troszkę odstaje hałas jest już słyszalny przy 130Km/h. Być możne jest to wina sporych lusterek. Ogólnie jest nieżle, na postoju silnik słychać tylko bardzo delikatnie.
Miasto przy normalnej jeździe choć bez walczenia na każdych światłach na baku można zrobić około 700-750km. Powinno być trochę lepiej przecież to nowsza generacja niż pompa wtryskowa..
Rewelacja, poprzednią i obecną dzielą lata świetlne. To już \"prawie\" audi, choć do tego to jeszcze dziesiątki lat. Dobrze, że Skoda należy do VW wychodzi jej to tylko na dobre. Od tego czasu rzesza zwolenników tej marki regularnie rośnie. Niesamowite jest to że auto bardzo mało traci na wartości.
Jak do tej pory normalnie w szoku jestem ale odpukać leje paliwo i czasami dolewam oleju do silnika no i dobrze przynajmniej się wymienia trochę hehe. SUPER nie zawodne auto pod tym względem, poprzednią skodę miałem 3 lata i pękła mi tylko rolka od alternatora. REWELACJA chyba mój 3ci samochód to tez będzie skoda.
brak jakichkolwiek usterek

On - zużycie paliwa dla silnika 1.9 TDI PD 105KM 77kW [l/100km]