Ocena kierowcy - Skoda Octavia II Hatchback

Pinio Reda, 12 lat temu
Silnik 1.8 TSI 160KM 118kW
Rok produkcji 2011
Skoda Octavia II Hatchback 1.8 TSI 160KM 118kW 2007-2012 - Oceń swoje auto
Silnik : Miałem okazję przetestować u dealera silnik 1,4TSI i był ok, ale zdecydowałem się kupić 1,8TSI (160KM) i jest super. Nie zawodzi przy wyprzedzaniu pod górę z kpl pasażerów. Poza tym można przycisnąć i wszyscy są w tyle :) :) :)
Jestem bardzo zadowolony z zakupu po 8 m-cach eksploatacji. Auto przyjemnie się prowadzi, cichutkie i dobry silnik 1,8TSI (160KM). Duży bagażnik i przestrzeń w środku powoduje że człowiek czuje się jak w limuzynie. Cena bezkonkurencyjna. AAaaa... polecam lampy ksenonowe ze skrętnymi soczewkami. REWELACJA !!!
Silnik przede wszystkim cichy, niezawodny przy wyprzedzaniu pod górę z pasażerami. Mało pali!
Żałuję, że nie kupiłem automatu. Silnik TSI wymaga szybkiej zmiany biegów tj przy 2000obr. (oczywiście tylko jeśli chce się ekonomicznie jechać). To powoduje, że przy 70km/h jest już 6 bieg. Długie przełożenie i wachlowanie biegami - jeżdżąc po mieście NIEWYGODNE!
Jest super ale to dopiero 17000km. W zakrętach dobrze się trzyma. Cichutko pracuje.
Bardzo dobra, lusterka zewnętrzne dość duże i nie ma kłopotu przy zmianie pasa. Do tyłu widoczność ograniczona (hatchback)ale czujniki cofania w każdym z modeli to duży plus.
Klima dwustrefowa to fajna rzecz. Polecam! Ogrzewanie szybko działa przy minusowych temperaturach (po ok 4-5 minutach).
Dlatego kupiłem ten samochód. Duże auto w dobrej cenie. Przestrzeń na przednich fotelach w pełni zaspokoi puszystych. Z tyłu wystarczająco miejsca dla osoby jak ja 183cm wzrostu(95kg)na długich trasach.
Benzynowy silnik TSI jest naprawdę cichy, to było jednym z powodów dla których kupiłem to auto.
W silniku 1,8 TSI (160KM) Jeżdżąc normalnie po mieście, nie szarżując ale też nie patrząc na spalanie to zużycie paliwa waha się między 7,5L a 8,5L
Główny powód zakupu.
Zgłosiłem na serwisie ciężko domykający się schowek i wymienili na gwarancji zamek. Działa super. Nie można tego uznać raczej za usterkę tylko błąd fabryczny bo od początku był kłopot - szybko naprawiony. Auto mam 8 m-cy więc nic więcej na razie nie mogę napisać.
Brak usterek.

Pb - zużycie paliwa dla silnika 1.8 TSI 160KM 118kW [l/100km]