Ocena kierowcy - Skoda Octavia II Hatchback

ŁukaRz , 12 lat temu
Silnik 1.6 MPI 102KM 75kW
Rok produkcji 2012
Skoda Octavia II Hatchback 1.6 MPI 102KM 75kW 2004-2012 - Oceń swoje auto
Silnik : kontrolka silnika przy jeździe na gazie
auto ok, duże i przestronne na razie mało awaryjne ale mam je dopiero 8 miesięcy (55 tys km). zobaczymy jak będzie dalej
Silnik dość ospały, auto niestety trzeba wkręcać mocno na obroty aby dynamicznie wyprzedzić, a to niestety przekłada się na spalanie gazu
Bardzo dobrze zestrojona, co prawda raczej do dostojnej jazdy niż do szybkiego ruszanie ze świateł. Na autostradzie brakuje niestety 6 biegu.
Bardzo dobrze zawieszenie, świetnie tłumi polskie cudowne drogi, jedyny minus, tył auta wyraźnie siedzi, serwis twierdzi że to przez wagę zbiornika gazu i koła zapasowego, ale przy jeździe w 4 osoby + bagaże często tył auta \"dobijał\"
Widoczność bardzo dobra, na wielki plus zasługują ogromne lusterka boczne dzięki czemu nigdy nie \"nadziałem\" się na martwy punkt
bardzo dobra, jak na auto za 50 tysięcy wiele miejsca w środku, ogromny bagażnik i cała masa schowków. Polecam fotel z regulacją odcinka lędźwiego i podłokietnik - regulowany góra dół, przód tył - świetne w długich trasach
niestety tendencja do parowania tylnej szyby, co jest dość wkurzające w jesienne dni, co 20 minut trzeba włączać ogrzewanie
bardzo dużo miejsca zarówno z przodu jak i z tyłu, idealne nawet dla wysokich osób, polecam dla rodzin - moja jest bardzo zadowolona
jadąc na wakacje nad morze na dwa auta - moja octavia i półroczny scenic szwagra - przy prędkości 150 na autostradzie my rozmawialiśmy w aucie swobodnie - w scenicu podobno już się nie dało - a przynajmniej bez podnoszenia głosu :)
co prawda komputer pokazuje mi średnie spalanie na gazie 6,4 litra przy cyklu mieszanym jednak na butli 45 litrów średnio robię 480-500 km, więc jednak spalanie gazu to jakieś 9 litrów, co jest akceptowalne
za te pieniądze jestem bardzo zadowolony
przy przebiegu 4 000 km tylnia wycieraczka zatrzymała się na środku szyby, komputer pokładowy pokazał dwa razy przepaloną żarówkę której nie mogłem znaleźć - serwis po podpięciu pod komputer pokazał o którą chodzi - \"przepala się\" i jeszcze świeci :)
auto tankowane zawsze na orlenie - już trzy razy zapalała się kontrolka silnika - błąd instalacji gazowej a serwis wmawia, że to niskiej jakości gaz

LPG - zużycie paliwa dla silnika 1.6 MPI 102KM 75kW [l/100km]

8,2