Ocena kierowcy - Skoda Octavia II Hatchback Facelifting

Ver, 8 lat temu
Silnik 1.4 TSI 122KM 90kW
Rok produkcji 2009
Okres użytkowania: ponad 6 lat
Skoda Octavia II Hatchback Facelifting 1.4 TSI 122KM 90kW 2008-2013 - Oceń swoje auto
Czytając opinie innych użytkowników jestem zdumiony, nie powiem że to jest auto marzeń czy nie wiadomo co, ale od nowości auto które posiadam nie miało żadnej ale to żadnej poważnej usterki jedyne co pamiętam z usterek (nie serwisu części eksploatacyjnych) to mechanizm otwierania tylnej prawej szyby. Auto użytkowane głównie w mieście (W-wa) w ogromnych korkach oraz min 1/2 trasy do roku, nigdy nie zawiodło i jest pewniakiem do którego wsiadam i wiem że dojadę
Silnik ma wystarczającą moc na dynamiczną jazdę po mieście oraz na wyjazd w grupie 4 os. jak ktoś lubi poszaleć to faktycznie brakuje tutaj mocy ale to naprawdę trzeba się mocno przyczepić i wymagać nie wiem czego od wyżyłowanej 1.4
Biegi wchodzą, jak to w grp. VW wsteczny lubi haczyć nic nowego ani to rewelacja ani badziewie ot jest
Powiedziałbym że jest i bez rewelacji gdyby nie fakt że w tym roku auto przebrnęło przez takie drogi na których drugie auto znajomego jadące za mną (młodsze niż moja Octavia) postanowiło umrzeć i za 4 gwiazdki
Prawy słupek A jak dla mnie ogranicza lekko widoczność ale i tak jest nieźle do tyłu ze względu na udające sedana nadwozie bez rewelacji ale słupki D jakoś mi zbytnio nie utrudniają manewrów przy których pomaga świetna widoczność w lusterkach za co ogromny +
Jak to w grp. VW wszystko jest tam gdzie być powinno i nie wiem skąd opinię że po wyjęciu kluczyka nie działa np. radio ? Wszystko działa tak jak w każdym innym nudny wozie dla ludu co jest w gruncie rzeczy bardzo wygodne
jest działa, grzeje chłodzi przez 6 lat żadnych problemów
z przodu pasażer i kierowca nie ma na co narzekać natomiast miejsce z tyłu jeśli kierowca i pasażer ma ponad 175 cm wzrostu i chce jechać wygodnie to na tylnej kanapie jest biednie, miejsce dla 5 os. lepiej wykorzystać jako podłokietnik jest da się na chwile wcisnąć kogoś ale to są katorgi urozmaicone szerokim i wysokim tunelem
Jak do tej pory miałem możliwość jeżdżenia 3 innymi samochodami i wszystkie były bardziej leciwe lub mniejsze niż Octavia więc poziom odniesienia żaden ale przy prędkościach "autostradowych" robi się głośno, a naprawdę głośnio przy jeździe na niemieckich autostradach ;)
Spalenie w trasie przy eko jeździe jest rewelacyjne faktycznie można zejście spokojnie do 4-5l/100, ale jeśli ktoś ma cięższą nogę lub porusza się autostradami to lepiej nastawić się na spalenie rzędu 7-10l/100 i w mieście 8-11l/100, w korkach jeżdżąc bardzo spokojnie osiągalne 6,5l/100, ale polecam wytrwałość i cierpliwość by taki wynik osiągnąć
Auto jest serwisowane w ASO ponieważ ceny w stosunku do warsztatów nie autoryzowanych przy zniżkach jakie mi proponują są droższe o 5% a im dłużej serwisuje auto tym tańszy serwis, żadnej poważnej usterki auto raz z winy serwisu (nie zdjęcie foli ochronnej z klocków i mojej ogólnej paniki na widok dymu z koła było holowane, rachunek za holowanie przyszedł kosmiczny zapłaciłem 0 zł bo serwis się poczuł i wszystko sam opłacił a przy kolejnym przeglądzie dał ogromny upust)
1 czy 2 w ciągu 6 lat użytkowania dzień w dzień, myślę że albo mam ten egzemplarz który się nie psuje ale po prostu szczęście...
brak
Skoda Octavia II Hatchback Facelifting