Ocena kierowcy - Skoda Octavia I Kombi

Silnik 1.9 TDI 90KM 66kW
Rok produkcji 2004
Okres użytkowania: 5 lat
Skoda Octavia I Kombi 1.9 TDI 90KM 66kW 1998-2005 - Oceń swoje auto
Zawieszenie : Bardzo miekie dajace duzy komfort a zarazem na tyle twarde zeby bezpiecznie sie przemiesczac
Pomimo ze można chwlic go za niezawodnosc posiada on pare specjalnych nie doróbek min nisko zawieszane silniki czego efektem czesto jest uszkodzenie miski olejowej:)
Mój egzemplarz seryjnie posiadał 90km co jak na kombi nie jest zbyt wystarczającą mocą mimo ze te silniki były sprzęgane z krótka skrzynia biegów. Wiec podałem go chiptuningowi i obecna jego moc wynosi 125km,Zmiana ta jest ogromnie odczuwalna szczególnie przy wyprzedzaniu a predkosc maksymalna wzrosła z 186 do 200km/h sprawdzałem osobiscie a także minimalnie spadło spalanie.
Bezproblemowa żadnych zgrzytów wszystkie biegi wchodzą idealnie dobrze ze stopniowana jedyny problem po podniesieniu mocy to krótkie przełozenia
Według mnie prowadzi się bardzo dobrze troche tylko hamulce niedomagają po podniesieniu mocy
Widoczność we wszystkie strony bardzo dobra.
Wszystko bardzo dobrze rozmieszczone mam 208cm wzrostu i tylko troche narzekam na brak miejca czego nie moge powiedziec o pasażerach którzy go wogule za mna nie mają
Latem chłodzi zima grzeje bardzo dobrze:)
Mam 208 wzrostu i nie narzekam zbytni dla pasażerów nie ma zbyt dużo miejsca ale to w końcu tylko golf(płyta podłogowa pochodzi od golfa IV)
Jeśli chodzi o wyboje nie ma problemu jednak słychać dobrze jednostkę napędowa
Silnik wykazuje sie bardzo niskim spalaniem nawet jak si go troch pogniecie:)
Wart swej ceny
ze wzgledu na nisko zawieszony silnik czestu urywa sie osłona lub nawet cała miska mi sie nie zdazyło na szczscie po za tym czujnik stopu wysiadł przy 40000 tys km
brak

On - zużycie paliwa dla silnika 1.9 TDI 90KM 66kW [l/100km]