Silnik (tu piszę o seryjnym 101 KM) daje przyzwoite osiągi. Do 100 km\\h realnie około 11 sek. (mierzona akcelerometrem) Kultura pracy - jak na diesla całkiem zadowalająca.
Po chipowaniu moc podniesiona do prawie 135 km - b.dobre przyspieszenia.
Silnik wymaga jednak stalej kontroli, dobrego serwisu, dbałości. 2 razy w roku wymnieniam olej (lato i zima). 1 raz w roku filtr paliwa.
Nie wierzę w opinie w stylu: \'leję paliwo i jeżdżę\' - silnik wytrzyma to 2-3 lata i pewnikiem zacznie się \'sypać\'.
Niestety, jeden ze slabszych elementów tego auta. Biegi nie lubią szybkiej zmiany, w takim przypadku często \"haczą\". Przy normalnej \"płynnej\' zmianie jest OK.
Układ jezdy mogę porównać do samochodow, którymi jeździłem wcześniej. Skoda Oct. kombi (I) wypada lepiej niż przeciętnie. Miałem natomiast już lepiej \"zawieszone\" duże kombi.
Na zakrętach ma tendencje do podsterowności.
Nie mam zastrzeżeń, choć mam z tylu czujniki cofania, które ciut pomagaja...
Autko (diesel) nagrzewa się powoli, czasami klimatronik lubi się wyłaczyć i przestaje na kilka minut chłodzić (to zdarza się latem, przy b. wysokich temperaturach)
Tu jest po prostu przeciętnie.
Fotel kierowcy - trudny do ustawienia, raczej niewygodny. Z tyłu też słabo - raczej dla mniej.
Duzy plus za naprawdę ogromny bagażnik (560l)
Dobrze wyciszone autko.
Zużycie paliwa na nizłym poziomie. w miescie około 8 litrów, ale w trasie możliwe zejście poniżej 5 litrów - przy \'przepisowej jeździe\'
Serwis autka: dośc drogi. Sprzęglo z dwumasą 3,5 tys, rozrząd 1,7 tys., amortyzatory około 1 tys. (autoryzowany serwis). Poza serwisem z autoryzacją trochę taniej, ale i tak dość dużo...
Za pieniądze, które wydałem na ten samochód - na pewno było warto. Gdybym miał kupić taki nowy z salonu - pewnie zmieniłbym zdanie...
Bez komplikacji. Z drobizgów niewiele się psuje.
Z uwagi na to, ze samochud jest zadbany nie miałem żadnych poważnych usterek.
Wymiana rozrządu, sprzęgła, amortyzaatorów, hamulców - zwiazana z przebiegiem.
- zużycie paliwa dla silnika 1.9 TDI 101KM 74kW