Ocena kierowcy - Skoda Octavia I Kombi

Przemek, 10 lat temu
Silnik 1.8 T 4x4 150KM 110kW
Rok produkcji 2001
Skoda Octavia I Kombi 1.8 T 4x4 150KM 110kW 1999-2010 - Oceń swoje auto
Przeniesienie napędu : Doskonale działający napęd 4x4. Elastyczny silnik, który bardzo dobrze współpracuje z LPG Stag300 ISA2
Sprowadziłem auto ze Szwajcarii. Miało ponad 220tys przebiegu, ale pełną historię. Po przyjeździe przeszło diagnostykę w Skoda Lublin i tu uwaga, Panowie za darmo wymienili mi cewki w ramach akcji pogwarancyjnej! Na co dzień poruszam się motocyklem, dlatego po mercedesach postanowiłem kupić popularne auto benzynowe bez fajerwerków i założyć bardzo dobrą instalację LPG. Zależało mi na napędzie 4x4, który zdecydowanie polecam, jeżeli się o niego dba = co 30tyś wymiana oleju, to nic mu nie doskwiera.
Wymiana oleju co 10tys (Motul 6100), świece irydowe DENSO, LPG Stag ISA2, nigdy mnie nie zawiódł. Turbo ładnie ciągnie. Fajna jednostka z "chip"możliwościami jeśli ktoś chce.
Czasem zawadzi przy 2, ale ma 250tys i 4x4
4x4 HALDEX. 1.8T, sportowe tarcze = świetnie i bezpiecznie
Mało miejsca z tyłu dla pasażerów
Całe auto wyciszyłem matami STP Silver oraz gąbką.
Zarówno części oryginalne jak i zamienniki oraz używane są bardzo dobrze dostępne, można przebierać.
Sprowadziłem auto ze Szwajcarii, przed zakupem wiedziałem co jest do wymiany. Koszt zakupu średnio rynkowy, za to wyposażenie imponujące.
Czujnik stopu. Zawór DV (najlepiej od razu założyć tuningowy) Spryskiwacze reflektorów Sonda lambda (Pierwsza)
Wymiana dyferencjału. Po wymianie oleju, nie założono przewodu odpowietrzającego przez co do środka dostało się mnóstwo brudu. Regeneracja soczewek w reflektorach xenonowych (po niej założyłem lampy DRL NSSC)

LPG - zużycie paliwa dla silnika 1.8 T 4x4 150KM 110kW [l/100km]

12,3