Ocena kierowcy - Skoda Octavia I Kombi

Silnik 1.8 20V 125KM 92kW
Rok produkcji 1999
Okres użytkowania: ponad 6 lat
Skoda Octavia I Kombi 1.8 20V 125KM 92kW 1998-2001 - Oceń swoje auto
Po 7 latach eksploatacji jestem zadowolony. Kupiłem ją z nadzieją, że będę miał wygodne autko i tanie w eksploatacji. Nie zawiodłem się. Rewelacyjnie prowadzenie i trzyanie drogi na mokrym, na śniegu, na błocie pośniegowym. Trudno przecenić zalety ABS/ESP oraz, to fakt, b.dobrych opon zarówno letnich jak zimowych.
AGN to prawdziwe cudeńko. Dotarłem go starannie. Przez pierwsze 1500 jeździłem ostrożnie, wymieniłem olei i filtr. Teraz odcinam kupony. Po 7 latach i 112 tysiach chodzi jak zegarek, oleju nie bierze. Bez problemu rusza z 2ki i ciągnie do 80km/h. 5tka ciągnie od 60 km/h. Swoją drogą co to znaczy "kultura pracy silnika"?
Najmniejszych problemów.
Po 7 latach i 112 tysiach wszystkie parametry zawieszenia w testach na zielono - przeglądy robię w warsztacie URM (tam, gdzie serwisują wozy rządowe). Wadą jest to, ze zawieszenie ´stuka´. Ponoś to normalne w Octaviach.
Żadnych problemów, ale trzeba mieć czyste szyby ;)
Wszytko co potrzebne do jazdy zdaje sie być w dobrym miejscu. Bez fajerwerków. Jeżeli ktoś lubi gadzety to ubogo. Jeżeli ktoś preferuje funkcjonalność to wystarczająco. Siedzenia twarde, lecz wygodne. Wadą jest jakość wyposażenia. Dobór kolorów wnetrza przeciętny.
Rosa z szym schodzi szybko. Grzanie zaczyna się po 4km (8minutach). Srogą zimą przez pierwsze 10 minut marzna paluszki.
Dla kierowcy i pasażera z przodu - OK. Dla pasażerów z tyłu przeciętnie (zwłaszcza gdy przednie fotele są odsunięte do tyłu na maxa). Bagażnik ogromny jak na tą klasę auta - to przecież klasa kompakt.
Przy 160 można spokojnie słuchac radia i prowadzić rozmowę.
Wszystko zależy od stylu jazdy i korków. W mięście można dojechać spalając średnio 8.5 a można nawet 10. Poza miastem 7.2 jak się człowiek spieszy. Jak się nie spieszy lub jedzie w nocy to 6.8. Powyższe dla etyliny 98. Ciekawe, że na początku, gdy jeżdziem na etylinie 95 palił w mieście nawet 11. Najwyrażniej w ostatnich latach poprawiła się jakość paliwa.
bez komentarza
W sumie trzy drobne usterki. Gdy był na gwarancji w AUTORYZOWANEJ STACJI OBSŁUGI na Modlińskiej nic ze wskazanych usterek nie potrafili naprawić. 1. Spadła sprężyna tylnych klocków na kole PT 2. Zatarcie przekładni wycieraczek przednich 3. Dziwna praca wycieraczek tylnych. 4. Źle prowadzona wiązka przewodów do drzwi LT.
1. Typowe - przepływomierz powietrza firmy BOSCH. Bezprzykładne brakorubstwo - zostawiłem sobie to dziadostwo na pamiątke. Dziwię się, że nie wymieniano ich w ramach rękojmi, we wszystkich autach np w czasie przeglądu. 2. Kolumna kierownicy - akcja wymiany we wskazanych autach.

Pb - zużycie paliwa dla silnika 1.8 20V 125KM 92kW [l/100km]

8,8