Ocena kierowcy - Skoda Octavia I Kombi

karroryfer, 12 lat temu
Silnik 1.6 MPI 102KM 75kW
Rok produkcji 2010
Skoda Octavia I Kombi 1.6 MPI 102KM 75kW 2001-2010 - Oceń swoje auto
Silnik nieco wołowaty jak na tą wielkośc auta - czyli na światłach trzeba nieco gazować aby nie odstawać od stawki. Nabiera wigoru powyżej 3000 ( oczywiście nie jest wtedy zbyt cichy ale to nie jest limuzyna jednak - więc trudno uważać to za dużą wadę) Poniżej tych 3tyś obrotów też problem z wyprzedzaniem - aby to zrobić szybko trzeba redukować Jak już się rozbuja jedzie cłkiem całkiem - 160-170 nie jest problemem ( choć głośno ) max to jakieś 190 ale przy takich szybkościach dosyć wrażliwy na boczne podmuchy wiatru.
Można powiedzieć że się przyzwyczaiłem ( poprzednio jezdziłem Octavią I i było jeszcze gorzej ). Raczej długi skok więc sportowo ciężko jezdzić ;) No i od nowości problem z 1 - czasem trzeba wysprzęglić aby włożyć. Za to jest chyba ( tak jak 1) dosyć trwała
Bez rewelacji ale też bez problemów. Może poza jednym - nie wiem czy to kwestia kombi ( w poprzednim sedanie nie miałem tego) zawieszenie jest wyrażnie niższe i często zdarza mi się zawadzić na większych nierównościach
Jest nieżle - przydałby się szyberdach jeszcze :)
Mam średniowyposażony model ale do ideału brakuje mu sporo. Dzwignia biegów taka sobie , radio za daleko ( nie mam w kierownicy) i średniej jakości. Lusterka są za to duże. Plastiki też trwałe ale bez rewelacji. Pozycja za kierownicą - jw (u mnie brak regulacji wysokości i odcinka lędzwiowego)
Klima i ogrzewanie działają ok ( teraz przy prozach -4 stC pełne rozgrzanie to pierwsze 5km)
Jak na tą wielkość jest ok - z tyłu chyba więcej miejsca niż w jedynce. Bagażnik też duży choć nie gigantyczny.
Mogłoby być lepiej.
Około 8-9l gazu w trasie, 10-11 w mieście. To rezultaty może nie najlepsze ale i tak jest taniej niż nawet oszczędny diesel ( z wyjątkami ale i tak raczej nie opłacalnymi). Niewątpliwą zaletą jest że sprzedawali ten model z instalacjąLPG w cenie auta.
Gdyby nie problemy z wrzucaniem 1 było by bez uwag

Pb - zużycie paliwa dla silnika 1.6 MPI 102KM 75kW [l/100km]