Mija pierwszy rok użytkowania i jestem zadowolony.
Trochę za głośny ale w porównaniu do poprzedniego samochodu jest ok. Elastyczność znośna. Jak trzeba wyprzedzić to redukcja na 4 i idzie. Ogólnie jeżdżę spokojnie wiec mi to nie przeszkadza.
Czasami problemy z włożeniem 3 i wstecznego biegu. W serwisie twierdzą, że z 3 nic nie a się zrobić bo wszystkie OCTAVIE I z tym silnikiem tak mają. Z biegiem kilometrów 3 coraz rzadziej szwankuje.
Bez zastrzeżeń. Dobrze trzyma się drogi. No może trochę za twarde :)
Do przodu bez zarzutu. Do tyłu też bo to czego nie widzę zobaczą czujniki parkowania :) Lewe lusterko mogłoby być asymetryczne (takie było w megance) ale już się przyzwyczaiłem.
W zasadzie nie mam do czego się przyczepić. Wkurza mnie jedynie brak lampek oświetlenia wnętrza z tyłu. Za to w bagażniku jest aż dwie :) Trochę za nisko umieszczony panel sterowania klimatyzacji.
Climatronic działa bardzo dobrze. W lecie chłodzi a w zimie grzeje choć mógłby to robić trochę szybciej przy niskich temperaturach.
Za kierownica siedzi się bardzo wygodnie. Regulacja wysokości fotela i lędźwiowa bardzo się przydaje (polecam dokupić). Kierownica regulowana w dwóch płaszczyznach rewelacja. Pasażerowie przedniego fotela mają się dobrze. Z tyłu miejsca niezbyt dużo ale w moim przypadku nie ma to znaczenia bo rzadko ktokolwiek tam siedzi.
Według mnie głośno jak cholera chociaż jeździłem jako pasażer w OCTAVI II 1.9TDI i też było głośno. Ogólnie już się przyzwyczaiłem i mam to gdzieś. Jeżdżę raczej na krótkich trasach i nie szybciej jak 100-110km/h więc da się wytrzymać.
Gdyby nie instalacja gazowa to pewnie portfel byłby chudszy. Zapewne w dłuższych trasach jest sporo ekonomiczniej. W rubryce spalanie podałem zużycie dla LPG!!
Na przeglądach gwarancyjnych konieczne weźcie ze sobą własny olej bo serwis liczy 70zł/l. Ceny robocizny średnie. Da się przeżyć.
Istotnym kryterium wyboru tego modelu była bardzo dobra instalacja LPG bez dopłat oraz niecałe 55000zł za samochód z dość bogatym wyposażeniem. Jakość wykonania jest dobra.
Na razie wszystko w porządku. Naprawdę nie mam do czego się przyczepić.
Brak!
- zużycie paliwa dla silnika 1.6 MPI 102KM 75kW