Gdyby były oceny cząstkowe, to pewnie bym coś odjął z 5-ciu. Ogólnie jednak, gdybym miał kupować prywatnie Octavię, to w wersji II TDI i kombi - biorę w ciemno, co być może się niedługo odbędzie :-)
Poprzednia Skoda przejechała 250.000 km i dalej jeździ w firmie. Obecna - bez problemów. Przydało by się trochę więcej KM na trasie, tak przy 180 km/h i pod górkę trudno się już wyprzedza :-).
Bardzo przyzwocie. Czasem drobna trudność, choć może wynikająca z rutynowego wciskania sprzęgła (niepełnego).
Prowadzi się bardzo dobrze. Idzie jak po szynach. W zimie przydaje się ESP - od razu widać kiedy tracimy kontakt z nawierzchnią i kiedy należy zwolnić. Po przejechaniu obydwoma Skodami 100.000 km, mogę powiedzieć, że ani razu mnie nie zaskoczyła nieoczekiwanym zachowaniem na drodze.
Można by faktycznie trochę ponarzekać na tył i lusterka wsteczne. W niektórych samochodach ma się większą pewność, co się dzieje z tyłu (powierzchnie lusterek). Ale w sumie jest O.K., jakby nie było to wygląd auta narzuca "punkt widzenia" od środka.
Wszystko co niezbędne pod ręką, poza popielniczką, której nie potrzebuję, czego i Wam życzę :-). Zdarzało mi się przejeżdzać trasę kilkuset km bez postoju i bez zmęczenia, co dobrze świadczy o fotelach - przynajmniej przednich.
Na pewno wszystko jest OK w wersji Climatronic. Ustawia się temperaturę i zapomina o regulacji - zwłaszcza tak denerwującej latem w przypadku klimy, gdy raz jest za zimno, raz za ciepło. Może brakuje nieco większej precyzji regulacji, być może wynika to z rozprowadzenia powietrza - podobno poprawionego w Octavii II.
Mogę powiedzieć, że jest to średnia z ocen : 5- w przypadku przednich foteli, a 3- w przypadku tylnich foteli. Niestety z tyłu jest niewiele miejsca na nogi. Na dłuższe trasy nie polecam. Podobno w Octavii II zmieniło się to diametralnie.
Ocena 5 przez sentyment do tego samochodu i przez wzgląd na to, że dotyczy to silnika TDI. Nie jest to na pewno ideał, przy większych prędkościach szum jest znaczny. Ogólnie jak na Diesla, bez porównania do znanych z przeszłości "wynalazków"
Tutaj bez wahania najwyższa ocena. Najwięcej ile spalałem to 8 l/100 km ale przy porządnym deptaniu i na autostradzie przy 180 km/h. W mieście trudno przekroczyć 5,5 l, a potrafiłem zejść przy spokojnej jeździe w stylu "emeryt na wczasach" i na trasie prowadzącej przez miasta do 4,2-4,3 l/100 km (!) - i to bez większych wysiłków.
Można podsumować - porównując do innych samochodów tej klasy jest dobrze, choć już tak tanio jakby się mogło wydawać dla Skody - już nie jest. Niektórzy mówią, że to uboższy Passat.
Nie zauważyłem czegoś niepokojącego. A miałem porównanie do innych samochodów służbowych w firmie. Przez wgląd na dobre imię nie wymienię marek, ale czasem to był "dramat". Octavia to przy tych modelach ideał.
Uwaga jak powyżej. Oczywiście zdarzały się poważniejsze usterki wynikające z przebiegu (mowa o wcześniejszej Octavii jaką jeździłem) i stanu naszych dróg, ale znowu podkreślę - w porównaniu do wcześniejszych aut służbowych - bez porównania. Częstotliwość i koszty napraw wielokrotnie czasem niższe. Solidna w sumie robota i odporna na twarde użytkowanie.
- zużycie paliwa dla silnika 1.9 TDI 90KM 66kW