Ocena kierowcy - Skoda Octavia I Hatchback

Silnik 2.0 115KM 85kW
Rok produkcji 2000
Okres użytkowania: 1 rok
Skoda Octavia I Hatchback 2.0 115KM 85kW 1999-2005 - Oceń swoje auto
Układ elektryczny : czujniki w drzwiach- zamkach
Bardzo dobre auto do tłuczenia po naszych drogach poza serwisami ASO dość tanie w obsłudze Skoda Audio 8 głośników a brzmi!!! ho ho jakby woźny tłukł kijem od szczotki w śmietnik - porażka to nie BOSE ale kasę za to chcą. Silnik jak Diesel startuje od niskich i puchnie na wysokich ale moja zona go uwielbia- ta bestia nigdy nie gaśnie przy ruszaniu!!!dla kobitki to jeden stres mniej- puszczasz sprzęgło nie dodając gazu nawet z klimą i 4 0soby na pokładzie pod górkę i jedziesz tego nie zrobi 16V czy 20V!!! dodajesz gazu i przy 2000 obr jedziesz cicho i dynamicznie bez potrzeby ciągłej redukcji
Bardzo dobra sprawdzona konstrukcja rodem z Passata B4 i4 Audi 80. Bardzo dynamiczna przy niskich obrotach powyżej 4000 obrotów zaczyna ryczeć i nie chce jechać. To standardowe zachowanie silników 8 zaworowych.Jednakże jest o niebo lepszy od 1.8 20V który do 4000 obrotów w ogóle nie chce jechać dopiero w wersji T jest godny polecenia. Miałem 80tkę B4 z tym motorkiem z przebiegiem 300tys km i nie paliła oleju a Skodzina schleje 3-4l na 15tys full syntetyka, każda tak ma, zeby było weselej Paski B5FL, Golfy4 maja dokładnie ten sam problem. Ponoć jest jakaś wada pierścieni ale taniej jest dolewać niż to zrobić!!!
Precyzyjna, ale to nie Audi. Czasem ciężko wchodzi 1 i wsteczny
Sztywny ale nie do przesady. Trzeba uważać na ciasnych łukach długi zwis za tylną osią ciągnie kufer na zewnątrz zakrętu - Golf 4 niby taki sam ale w zakrętach dużo bardziej przewidywalny ale i tak daleko mu do Focusa dopiero V generacja nadążyła do konkurencji
Do przodu Ok do tyłu kiepsko ale mam czujniki które nie sa takie mądre jak nam się zdaje, ponieważ wjedziesz tyłem w wysoki krawężnik porysujesz zderzak a one nawet nie miałkną no chyba że krawężnik jest do kolan ACHTUNG na tę wadę
proste szwabskie auto w wydaniu czeskim Climatronic czasem zrobi dziwne rzeczy np. dlaczego kiedy chcę mieć 22st a na zewnątrz jest np 6 wciskając Auto włącza się klima która schładza ciepły nawiew - to wbrew logice!!!! tym bardziej że szyby nie parują więc po co ta klima!!!! Ale w Audi było identycznie powinien grzać a chłodzi i w dodatku nie za free bo pali więcej ale ECON i po zawodach choć miało być AUTO!!!
Grzeje i chłodzi, często zaparowują szyby wentylator na wyższych biegach jest głośny
Z przodu Ok Z tyłu w Golfie I i II było wygodniej
Zawieszenie podskakuje ale pewnie coś jest do zrobienia silnik ryczy przy wyższych obrotach
LPG czytaj CCC Niezawodna instalacja BRC średnio 10l gazu czyli około 20 zł na 100km. TDI nie są tańsze w utrzymaniu do tego ich turba,koła dwumasowe, pompy, wtryski, pompowtyski oleje po 60 zł za litr filtry ITD. Najadłem się ich już dawno!!! Jedyny minus tankowanie co 300-350km w mieście częściej jest wkurw....
Trzyma cenę , może to nie Toyota czy mazda bo parę wad ma ale jest dźwięczna w użytkowaniu Zaskoczenie !!! wersja ELEGANCE ma tapicerką na drzwiach bardziej fajansiarską od wersji zwykłej. Materiał kulkuje jak stary beret w pozostałych miejscach robi się ślizgi jak stary zamsz wersje tańsze o niebo trwalsze
Fotel kierowcy regulacja lędźwi 350 zł z robocizna w serwisie Skody
Brak!!!