Ocena kierowcy - Skoda Octavia I Hatchback

Rok produkcji 1998
Okres użytkowania: 1 rok
Skoda Octavia I Hatchback 1.8 20V 125KM 92kW 1996-2001 - Oceń swoje auto
Karoseria : Brak najmniejszego ogniska rdzy. Super
Kolejna też będzie Octavia :)
Silnik jak igła. Dynamika bardzo dobra, z wyprzedzaniem nie ma żadnego problemu, choć silnik trochę głośny. Z serwisu to tylko musiałem wymienić uszczelkę pokrywy zaworów - starość dała znać bo rozsypała się na wile części. Nowa to koszt 45 zł plus robocizna 30zł czyli śmiech na sali :)
bardzo precyzyjna w porównaniu z Paskiem b5 i audi 100. biegi wchodzą lekko.
dobrze trzyma się drogi, części dośc solidne w porównaniu z moim paskiem b5 ale nie tak mocne jak w audi 100. Serwis tani - amorki bilstein 4 szt 550zł, końcówki po 40zł, tuleje wahacza też nie są drogi - oczywiście kupujcie tylko lemfordera, bo z tanimi zamiennikami nie da się długo jeździć.
Do przodu i na boki widoczność ok. Natomiast do tyłu bardzo słabo chyba że ktoś ma spoiler :) w kombi na pewno jest lepiej. Ale dla pocieszenia w audi 100 miałem jeszcze gorzej do tyłu :)
Elementy trwałe, wszystkie na swoim miejscu. Tu bardzo dobrze.
nie jest to ideał, ale nie jest też źle. trzeba pamiętać o filtrze kabinowym :)
Z przodu jest bardzo dobrze. Z tyłu trochę gorzej, ale tył jest zrozumiały - tym kosztem bagażnik nie ma sobie równych - można tam połowę domu zapakować :)
Trochę za głośno. . . . Fabia ma już lepiej.
Zużycie paliwa bardzo różne. Zima i spore mrozy- miato 14, trasa 11 Lato - miasto 13, trasa 9,8 Lato i klima - miasto 14, trasa do 11 Nie wiem skąd niektórym wycghodzi takie małe spalanie, no ale . . . emerytem nie jestem, jeżdżę dynamicznie jako dostawca w pizzeri.
Warto zapłacić więcej za starszy model dobrze utrzymany niż za np Mondeo :)
Nie mam tu żadnych problemów.
Tylko raz uszczelka chłodniczki oleju poszła, ale i koszt niewielki tylko kłopot bo trzeba było holować samochód, ale po 13 latach ma chyba prawo jakaś gumka paść . . .

LPG - zużycie paliwa dla silnika 1.8 20V 125KM 92kW [l/100km]

11,2