Ocena kierowcy - Skoda Octavia I Hatchback

sebek124, 8 lat temu
Silnik 1.6 MPI 102KM 75kW
Rok produkcji 2007
Skoda Octavia I Hatchback 1.6 MPI 102KM 75kW 1998-2010 - Oceń swoje auto
Inne : Spalanie i koszty utrzymania.
Podsumowując to auto po pewnym wspólnie spędzonym czasie można dać 4+ jeśli ktoś szuka prostego auta które posłuży mu do przemieszczania się z punku A do B i będzie ekonomiczne. Lecz na pewno nie wzbudzi ono zazdrości u sąsiadów, a wy będziecie zadowoleni jeśli zakupicie zadbany egzemplarz.
Prosta i ekonomiczna jednostka napędowa doskonale współpracująca z instalacją LPG. Spalanie gazu przy spokojnej jeździe poniżej 8 litrów gazu. Niestety silnik 1.6 demonem prędkości nie jest, więc jeśli ktoś szuka czegoś dynamicznego proponuje 1.8t.
Działa poprawnie lecz do precyzji pojazdów z made in japan sporo jej brakuje, kwestia przyzwyczajenia.
Działa poprawnie, ale pamiętajmy to Skoda Octavia, a nie BMW czy chociażby Ford Focus, kwestia przyzwyczajenia.
Widoczność do przodu i na boki w porządku, lecz do tyłu już nie jest tak dobrze. Polecam auto z czujnikami parkowania z tyłu, jeśli ich nie macie zainwestujcie parę złotówek, znacznie ułatwią wam życie.
Wszystko na swoim miejscu, nie gubimy się w gąszczu przycisków, znajdziemy intuicyjnie.
Ogrzewanie działa dobrze choć upłynie chwila czasu nim zacznie lecieć ciepło w zimie. Klimatyzacja a w moim aucie jest automatyczna dobrze chłodzi jestem zadowolony.
Przestrzeń dla kierowcy i pasażera z przodu na dobrym poziomie, lecz gdy z przodu podróżują wysokie osoby pasażerowie z tyłu nie mają zbyt wiele miejsca na nogi, niestety to ta sama płyta podłogowa co w golfie 4. Chyba że z tyłu podróżują dzieci wtedy ok.
Wyciszenie jako tako, choć przy wyższych prędkościach i powyżej 3 tysięcy obrotów silnik benzynowy jest już słyszalny w kabinie. W dieslu nie było to aż tak dokuczliwe.
Jeśli ktoś szuka ekonomicznego auta to polecam silnik 1.6 z dobrą instalacją gazową, będziecie zadowoleni. Jeżdżąc z zasadami ecodrivingu bez problemu uzyskacie spalanie 7-7,5l gazu na trasie co przy dzisiejszych cenach gazu daje kwotę około 13-14złotych. Wcześniej nie byłem zwolennikiem gazu ale po doświadczeniu z tym autem polecam tym bardziej że ten silnik jest do tego wręcz stworzony. Nawet wcześniejsza Octavia 1.9TDI nie była tak oszczędna.
Polecam osobom szukającym auta które będzie trwałe i ekonomiczne, a niekoniecznie chcecie wyróżniać się z tłumu. Szukajcie auta z polskiego salonu z bezwypadkową historią.
Gdy dbacie o auto i robicie wszystko na czas nie powinny się zdarzać. Ale pamiętajcie to tylko auto i to tak jak w moim przypadku już kilkuletnie więc wszystko może się zdarzyć.
Całe szczęście na razie ich nie doświadczyłem.

LPG - zużycie paliwa dla silnika 1.6 MPI 102KM 75kW [l/100km]

8,4