jednostka nie jest wersja wyczynowa i nie nalezy jej tak traktowac. zwykly silnik, do zwyklego auta. do swobodnego przemieszczania sie bez aspiracji a la \"Kubica\" wystarczy - i jest ekonomiczny przy normalnej jezdzie.
skrzynia pomiedzy przecietne a dobre. czasem nie wchodzi bieg, troche \"szorstka praca\". Na pewno kwestia przyzwyczajenia :)
nie mam sie czego czepiac, procz skrzypiacych gum na amortyzatorach :D to potrafi byc dokuczliwe ...
poza tym to limuzyna. ładnie wybiera nierownosci, ale niestety nei jest to Jeep i niektorych naszych dziur nie jest w stanie ładnie wybrac :D hehehe
mysle, ze widocznosc jest bardzo dobra, ale nie doskonala :D idealow nie ma. w moim aucie oba przednie fotele mozna dowolnie dostosowywac (gora, dol, przod, tyl, w dodatku kolumną kierownicy mozna manewrowac), tak wiec od osob niskich po wysokich dostosowanie jest mozliwe. troche problematyczne moze zdawacs ie parkowanie tylem, krawedzi tylnej klapy nei widac (urok hatchbaka). Wystarczy wziac poprawke na te pol metra z tylu i na pewno sie nie udezy w przeszkode.
daleko do doskonalosci, ale jest naprawdę dobrze. Irytujace jest dla mnie to, ze pokretla ogrzewania itp sa tak nisko przed lewarkiem zmiany biegow (w marei bylo to wzorowo rozwiazane- dla mnie).
zlego slowa nie powiem (moze jedynie glosno pracujaca dmuchawa na wyzszych biegach- ale co poradzic, to nei Maybach)
4+ mam 187cm wzrostu, zakierownica znajduje miejsce i to bez problemu, ale zeby druga osoba mojej postury sie zmiescila za moim fotelem ... nie ma szans! ale auto, jak wiekszosc, bylo projektowane dla ludzi o przecietnym wzroscie i wowczas 5 osob moze w miare wygodnie podrozowac, a z 4 os.zalogą to komfort :)
wyciszenie to raczej slabsza strona autka. to 100km/h to jak Cie moge. ale 120km/h to juz nie jest to czego oczekiwalem po aucie tej klasy. ROzumiem, ze w Megane moze łeb urwac od huku, ale nie w poządnym Niemcu :) Prosze jednak zwrocic uwage na fakt, ktory wspomnialem na poczatku - auto nie jest wyczynowym ani zadnym innym wymyslem. ot zwykle autko i poziom wyciszenia nie powinno nadto zaskakiwac
ekonomia ... dobra, ale tylko dobra. I znowu. Jak patrzec na jednostke nap. ktora jest w moim aucie, to zuzycie jest bajecznie niskie :) mieszana trasa: 6.5L do 120km/h na przelocie. w miesice okolo 8, 9 L. a maisto z trasa 50/50 wychodzi mi w granicach 7.5 L. tyle, ze w miesice spokojnie jezdze bo i miasto niewielkie :D a na trasach raczej nie ciagne silnika pod 6tys obr. i nie rozpedzam go do 190 km/h bo nie ma gdzie ... dziury od razu by mi urwaly zawiachy. Dlatego tez do 120km/h na lepszej trasie a tak 100km/h i mozna jezdzic. Niedlugo zakladam instalacje gazowa, wiec bede (mam nadzieje) jezdzil za grosz.
Patrzac na poczynania naszych ustawodawcow zastanawiam sie ciezko czy jest sens psucia silnika gazownia :D
za rozsadne pieniadze mam ekonomiczne i dosc niezawodne auto. Poki co jestem zadowolony!
nie wiem. bardzo krotko posiadam auto
J.W.
- zużycie paliwa dla silnika 1.6 MPI 102KM 75kW