Jestem użytkownikiem tego auta od 2 lat, Bardzo pozytywnie mogę ocenić wyciszenie, kiedy auto pracuje i stoi w miejscu niektóre osoby mi się pytały czy mam w ogóle włączony silnik. Przestrzeń jest również zadowalająca, spory bagażnik, idealne auto dla rodziny 4 osobowej. Mój był garażowany więc nie mam mowy o rdzy a ma już prawie 20 lat. Kształt samochodu dla mnie jest bardzo ładny, przód co prawda nisko siedzi i trzeba uważać przy parkowaniu przy krawężniku (przerwałem raz wężyk od wspomagania). Można się przyczepić do elektryki, zamek centralny, oświetlenie w środku oraz szyby, trzeba to wymienić raz a porządnie jeśli zacznie się coś psuć, później już jest spokój. Nie jest to samochód rajdowy więc nie ma co pisać o osiągach, ale dłuższy wyjazd przebyłem nie jeden i żadnych usterek w drodze nie odnotowałem (spalanie przy jeździe 2 osoby + bagaże średnia 100-110 km/h to jakieś 6 litrów). Nie polecam do użytkowania tylko w mieście (na krótkich odcinkach przy natężonym ruchu potrafi spalić nawet 13-14 litrów). No i obroty, moja już była u regulacji z 5 razy, jest to jedyny uciążliwy problem, dlatego najlepiej zapłacić raz porządnemu fachowcowi z komputerem niż jeździć po majstrach "za flaszke" i bawić się w czyszczenie przepustnicy. Ogólnie samochód polecam dla osób które nie wymagają od niego wgniatania w fotel, tylko dotarcia do celu przy spokojnej jeździe, co prawda pojedzie 160-170 km/h ale wtedy silnik już się męczy przy tej masie.
Silnik benzynowy 1.6 w wersji 75 konnej jest według mnie zbyt słaby dla tego samochodu, przy prawie 1300 kg ciężko jest kogoś wyprzedzić przy większej prędkości. Ten silnik idealnie pasuje do felicii, która jest o 300 kg lżejsza, natomiast w octavi polecał bym brać te w 100 konnej wersji,