Ocena kierowcy - Skoda Octavia I Hatchback

Mateusz_empi, 11 lat temu
Silnik 1.6 75KM 55kW
Rok produkcji 1997
Skoda Octavia I Hatchback 1.6 75KM 55kW 1996-2001 - Oceń swoje auto
Układ elektryczny : z początku działa tylko szyba od kierowcy - nawet centralny zamek się popsuł.
Jestem zadowolony - tak w skrócie.
Jeżeli chodzi o silnik to ponoć jest nie do zdarcia... Nie zauważyłem żadnych nieprawidłowości natomiast muszę nadmienić, że 75 koni to zdecydowanie za mało. Mam LPG BRC i wyczuwam lekką różnicę ale to prawdopodobnie niewyregulowana instalacja( o tym później)
Czasami mam problem z włożeniem 1 lub wstecznego ale z tego co się orientuję jest to wina cylinderków czy tłoczków.. po prostu żeby włożyć jedynkę to muszę podpompować sprzęgłem i \"gro\" ;D Podejrzewam że skrzynia też jest z golfa a w taty golfie ledwo wejdzie pierwszy bieg więc nie jest aż tak źle. Po przyzwyczajeniu się nie przeszkadza mi ta mała niedogodność.
Układ jezdny na plus - jestem zadowolony.
Początkowo miałem wielkie ale co do widoczności (tylnia szyba trochę mała i bez wycieraczki) natomiast teraz już mi to nie przeszkadza.
Nie mam najmniejszych zastrzeżeń co do ergonomii w mojej krowie. Otwieranie 4 szyb mam po lewej ręce, 4 poziomy regulacji foteli pasażera oraz kierowcy. Ponoć odmrażanie szyb mogłoby być trochę szybsze ale dla mnie jest wystarczające.
Samochód szybko się nagrzewa... nie widzę po za tym innych plusów czy minusów.
Z przestrzenią dla kierowcy i pasażera z przodu jak można się domyślać jest idealnie... co natomiast powiedzą Ci z tyłu ? Hmm mam 183 i współczuję komuś siedzącemu za mną jako kierowca, zwłaszcza jeżeli nie jest to chudzinka 160 cm wzrostu a chłop jak dąb z długimi nogami. Na OGROMNY PLUS bagażnik bo muszę o tym wspomnieć. Mam instalację LPG a w bagażnik pomieściłem: wózek z gondolą (firma TAKO - bardzo duży wózek) worek ziemniaków, koło zapasowe, wanienkę dla dziecka ( jest całkiem spora)oraz 3 torby podróżne średniej wielkości i spokojnie mógłbym jeszcze coś upchać - w końcu jest tam 500 parę (530 ??) litrów pojemności.
Przy 100 km/h słychać silnik a przy 140 wzwyż to można kupić sobie zatyczki do uszu ;) Na minus także ogólne wyciszenie nadwozia bo w np fordzie eskorcie było z tym lepiej.
Zużycie paliwa w mieście ok 10-12 l benzyny lub 12-14 l gazu zależy na czym jeździmy w trasie udało mi się zejść do 6.3 l benzyny i licząc 20 % więcej gazu to 7,5 l LPG. Ceny części nie są drogie ale niektóre żeczy trzeba sprowadzać z serwisu skody jak np wężyk podciśnienia który mnie kosztował 170 zł. Inne pierdółki jeszcze da się przeżyć ale też może się nazbierać. Ja na pakiet startowy (rozrząd komplet, hamulec ręczny komplet, wszystkie filtry, klocki hamulcowe czujnik abs oleje, felgi na zimę, naprawa podnośnika szyby, uszczelki na pokrywie silnika, przegub, pompa wody,wycieraczki świeca płyn do spryskiwaczy gaśnica, wężyk podciśnienia z serwo do przepustnicy, nadkola itp) dałem około 2000 zł z hakiem. Co do wspomnianego wcześniej LPG to jeszcze nie byłem wyregulować bo gdy byłem w tarnowie to wyszła sprawa z wężem podciśnienia a bez nowego nie było po co coś ustawiać.
Dam 4 gwiazdki bo blacha nie rdzewieje a resztę zawsze jakoś można naprawić samemu...
Na razie wszystko jest ok. Może po prostu nie jeżdżę na tyle długo moją krową ;D

LPG - zużycie paliwa dla silnika 1.6 75KM 55kW [l/100km]

10,3