przed zakupem kodiaqa rozważałem auta premium bmw x5- z tym samym wyposażeniem prawie 500 tys, ( tu 240 tys z webasto), volvo XC90 - tu cena niższa ale rozczarowanie głośnością kabiny, słabym trzymaniem się na zakrętach , Rav4 i tiguan allspace - oba fatalnie wyciszone już przy jeździe powyżej 100 km/h , niższa jakość wykończenie i niższy komfort niż w Kodiaqu LK . Nissan x-trial cena porównywalna ale sorry eco power na autostradzie już przy 120 km/h pali 12 litrów - jakie więc eco jaka ekologia?.
Zakupiłem ostatecznie wersję LK i po faceliftingu , gdzie producent zapewniał ,że usunął wszystkie problemu z modelu sprzed..., dodatkowo z webasto i opcje z super fotelami ergo z wydłużanym siedziskiem i masażem - nieduża dopłata przy tej wersji i ma sens . Auto :świetny komfort ( z tymi fotelami) , rewelacyjne nagłośnienie canton , rewelacyjnie pracujące funkcje wspomagania kierowcy i jazdy - auto jeździ prawie autonomicznie , dzięki temu niewielkie zmęczenie na długich trasach i duże bezpieczeństwo jazdy . Bardzo dobrze współpracujący bezprzewodowo android auto i apple car z bardzo dobrą jakością dżwięku . Nie rozumiem osób, które kupiły model kodiaqa z silnikiem 1.5 litrowym i dziwią się , że nie daje rady. Ciężki SUV - jeżeli ma być świetna dynamika , bezpieczeństwo wyprzedzania i niskie spalania to zostaje diesel co najmniej 2 litrowy i uważam ,że ten 200 KM jest zupełnie wystarczający ( wersję bi-turbo wycofano z powodu norm unijnych ) . Polecam też automatyczne reflektory przednie LED , bardzo dobrze oświetlają i wycinają bez opóźnień
dynamiczny i ekonomiczny, optymalny do ciężkiego SUV'a
DSG , bez zarzutu
dobrze się trzyma drogi , nie myszkuje na deszczu , jeździłem zimą w alpach - jak na suwa bez zastrzeżeń
oczywiście należy położyć ceramikę jak we wszystkich obecnie markach
bez zarzutu , mam kamery 360 i powinny być
może głębszy pojemnik w panelu środkowym
polecam webasto - w skodzie niedroga opcja , w aplikacji w telefonie można ustawiać harmonogram , wysyłać polecenia na bieżąco , super opcja
A jest gdzieś więcej miejsca ? . Bmw x5 , GLE -wyraźnie mniejsze , kabina XC 90 porównywalna ale uwagi jak wyżej
w wersji LK podwójne szyby polecam
warto wykupić pakiety serwisowe na kilka lat
optimum na rynku
po roku wszystko okey, chyba warto kupować auta po faceliftingu...
przez rok nic się nie działo
- zużycie paliwa dla silnika 2.0 TDI SCR 200KM 147kW