Ocena kierowcy - Skoda Kodiaq I RS Facelifting

Kojot, 27 dni temu
Silnik 2.0 TSI 245KM 180kW
Rok produkcji 2024
Skoda Kodiaq I RS Facelifting 2.0 TSI 245KM 180kW 2021-2024 - Oceń swoje auto
Zawieszenie : Kodiaq dla wersji RS po lifcie miał przeprojektowane zawieszenie i to czuć. 20" felgi nie obniżają komfortu. A tak w ogóle, to kto by pomyślał, że Kodiaqiem da się jechać w kontrolowanym poślizgu xD
Układ hamulcowy : Zaskakująco sprawnie się zatrzymuje.
Kupiłem w ostatnim momencie produkcji (właśnie wchodziła nowa, brzydka generacja), licząc na możliwie najbardziej dopracowanego i pozbawionego dziecięcych wad Kodiaqa. Nie zawiodłem się.
Wbrew pozorom RS po liftingu jest sporo lżejszy od poprzednika, więc z tym silnikiem śmiga nawet po zakrętach. Z kontrolą startu potrafi zejść poniżej 6 s. w przyspieszeniu do "setki".
Skrzynia ma zupełnie inne sterowanie niż w pozostałych Kodiaqach. Domyślnie działa tak szybko, jak w innych w ustawieniu Sport, ale nie trzyma niepotrzebnie wysokich obrotów.
Wciąż bardzo wygodny, ale zakręty można śmiało brać z "piskiem opon".
RS FL miał być najładniejszym Kodiaqiem i to się udało. Na pewno jest zgrabniejszy od następcy. Moim zdaniem najlepiej wygląda w szarym kolorze. Niby 12 lat gwarancji na blachę, to zamierzam spać spokojnie.
Siedzimy wysoko, dużo szyb wokół, doskonałe światła, a ja jeszcze dopłaciłem do kamer 360 (co polecam przy parkowaniu tak dużym autem).
Jak to w Skodzie (a to już moja kolejna) - wzór do naśladowania dla innych marek.
Dopłacałem do wentylowanych foteli - dużo daje w lecie. Dopłaciłem też do podgrzewanej przedniej szyby - dużo daje w zimie :)
Z zewnątrz nie jest nadmiernie wielki, ale w środku jest ogrom miejsca, nawet jak jechaliśmy w 6 osób.
Gdy weźmiemy nagłośnienie Canton, to dostajemy chyba lepsze maty wygłuszające, bo mój egzemplarz jest jeszcze cichszy od samochodu demonstracyjnego, którym wcześniej jeździłem, a Cantona nie posiadał.
Zachęca do ostrzejszej jazdy, to i łyknie czasem 10 l. Połowę części w Kodiaqu RS mamy projektu Audi, ale serwis jest kilkukrotnie tańszy. W tym standardzie taniej nie będzie :)
Za bardzo zbliżone modele o porównywalnych osiągach często trzeba dać 2x więcej. Wbrew pozorom na dzisiejsze czasy trochę ponad 200 tys. za TAKIE osiągi w TAKIM aucie to taniocha.
Nic.
Zupełnie nic.