Ogólnie wdzięczne autko w miarę wygodne, niezawodne (wsiadam i jadę bez względu na pogodę, mrozy itp.), pakowne. Brakuje Felci jedynie wyglądu Mercedesa okularnika :) kombi jako autko rodzinne sprawuje się doskonale !!!
Silnik całkiem dobrze się sprawuje jak na tąklasę. Na niskich obrotach jest dość cichy i nie przeszkadza w rozmowie w środku samochodu. Ale mocy wtedy nie można z niego wydobyć choć do spokojnej jazdy wystarcza. Wkażdej chwili można przycisnąć pedał gazu i na wyższych obrotach jest całkiem zrywny co skutkuje sporym chałasem. Ja ten samochód mam od 5 lat i nie miałem z silnikiem żadnych problemów poza wymianą uszczelki pod głowicą. Ogólnie "przczółka".
Skrzynia jest elastyczna dobrze się jeździ w mieście i na trasie choć czasem brakuje 6 biegu (tak się wydaje, że silnik jeszcze może ale biegi się skończyły). Mankamentem jest drążek skrzyni biegów i połączenie go ze skrzynią - dość szybko tuleja się wyrabia i potrzeba trochę wprawy aby biegi poprawnie wchodziły lub trzeba wymienić podzespół.
No nie jest to układ jezdny samochodu rajdowego bo Skoda takim nie jest ale przy dobrych oponach można całkiem dobrze i wygodnie jeździć. Wadą jest tylko dość niskie zawieszenie trzeba uważać na krawężniki. no i brak wspomagania skutkuje przyrostem masy mięśniowej w rękach (bez przesady). Manewrowanie w ciasnych zakamarkach miejskich np. na parkingach może być trudne dla drobnych kobiet.
Widoczność jest bardzo dobra w zwykłych (krótkich) Skodach ja mam kombi i do tyłu jest gorzej ale kwestia ustawienia lusterek i po sprawie. Choć kilka koszy na śmieci przestawiłem i ucierpiał na tym tylko zderzak dlatego dlatego ocena jest 3.
Całkiem nieźle pomyślane autko. Jest prawie wszystko czego potrzeba, wszystko na swoim miejscu. Sporo miejsca w środku no i bagażnik niczego sobie (teraz mam butlę z gazem 50L i bez problemu na wakacje jedziemy z takim samym bagażem jak wcześniej). Ogólnie OK.
Byłoby doskonale gdyby wstawić "klimę" a tak jest po prostu dobrze nie psuje się zimą nagrzewa się szybko a latem dobrze chłodzi.
Jak na takie autko z zewnątrz wydawało by się małe to w środku siedzi się wygodnie nawet bardzo wygodnie. Mieszkam nad możem rok temu jechałem w góry prawie 900 km z rodzinką mieliśmy kilka przeystanków po drodze ze względu na dzieci ja czułem się dobrze po dojechaniu, żona też. Miejsca starczyło na wszystko nawet na lodówkę między fotelikami dzieci. Ogólnie SUPER.
Przy delikatnej jeździe na małych obrotach jest po prostu cicho. Przy szybszej jeździe powyżej 3000 obrotów jest po prostu głośno. Inaczej - do 90 km/h jest miodzio a od 110km/h hałas.
I tyle.
Co tu dużo pisać jest to starej generacji samochód no i benzynki to on pali sporo głównie w mieście. Zużycie paliwa lekko ponad książkowa. Przy instalacji gazowej to można pojeździć i serce tak nie boli. jeśli chodzi o części zamienne to za bardzo nie wiem bo nic mi się w nim nie psuje. Wiem tylko, że w serwisach Skody jest drogo i tam czegokolwiek robić się nie opłaca.
Ciekawe, że ceny Felci utrzymują się na dość wysokim poziomie, za podobne do mojego autka na giełdach krzyczą około 10-12 tyś. a zdarza się, że i 14 tyś. ktoś sobie żąda. Za te pieniądze można niezła brykę z zachodu ściągnąć - co zresztą niedługo uczynię :). Z jednej strony dobrze, że wysoko stoją bo może uda się drożej sprzedać, z drugiej strony nie dałbym 12 tyś. za 7 letnią skodę Felcię (bez urazy dla mojej Felci).
Psują się drobiazgi takie które muszą np. wydech koroduje i trzeba wymienić, termostat raz się zepsuł i regulator napięcia przy alternatorze.
Pozatym nic nic się złego nie dzieje!
Najpoważniejszą usterką jaką miałem w Felci to wymiana uszczelki pod głowicą.
I to wszystko - aby tak dalej jeśli Allach pomoże tak będzie.