Ocena kierowcy - Skoda Felicia II Kombi

Silnik 1.3 68KM 50kW
Rok produkcji 1999
Okres użytkowania: ponad 6 lat
Skoda Felicia II Kombi 1.3 68KM 50kW 1998-2001 - Oceń swoje auto
Silnik : Zwykły,małej pojemności silnik.Co prawda,szaleć nim się nie da ale ma zrobione 330 tys.,z rury przykopci tylko przy mrozach,przy odpalaniu i zaraz przestaje.Czasami było tak,że olej silnikowy był zmieniany dopiero po 30-35 tys przebiegu,jak sobie ktoś przypomniał i miał czas cos zrobic przy Felci.Doktora jeszcze nie używam i na razie nie mam zamiaru.Jeszcze 100 tys.przebiegu na pewno z niego wyciagnę.
Przeniesienie napędu : przeguby zewnętrzne
Inne : Łożyska kół tylnych
Jak na takie auto,za taka cenę do dobry samochód do codziennego użytku.
Ponad 300 000 przebiegu o czymś świadczy.Przez lata jeździł w firmach.Teraz jest na "emeryturze",chociaż i tak intensywnie go eksploatuję.Naprawy ograniczają się do wymiany oleju,filtrów,czasami świec zapł. i reg.zaworów.Prosty w obsłudze jak budowa cepa.Jedyna poważna awaria to pompa paliwa przy przebiegu ok.250 tys.km.W zimie wystarczy dobry akumulator i zawsze odpala.
Jeden raz naprawiana-huczała V.Okazała sie odkręcona-poluzowana śruba wałka głównego.Dokręciłem,złożyłem i...jazda.Co prawda II przy redukcji zgrzytnie od zawsze,ale przez lata jazdy wiem,że tak ma być.Przez zrobione setki tysięcy kilometrów tez zgrzyt jest taki sam.Sprzęgło wymieniane trzy-krotnie.Ale auto ma haka i często ciągło wiele-set kilometrów przyczepę dużą z ładunkiem w granicach tony,czasami w godzinach nocnych na trasie 120 km lawetę z sam.typu Van.Co prawda w terenie górzysry jedynka czasami była potrzebna ale jakos zawsze do celu dojechała cała i zdrowa.Może to trochę niesamowite,ale wiem co piszę,ponieważ to auto jeździło w mojej firmie i wiem jak intensywnie było eksploatowane i przez ilu kierowców.To był tzw.wół roboczy.Może na takie nie wyglada ale daje sobie spokojnie radę.
Dzieki cięzkim przyczepą często musiałem zmieniać przeguby.Teraz kiedy auto z obciażeniami jest oszczędzane,problem nie wystepuje.Zawieszenie jak w kazdym samochodzie.Jeżeli jeździ się po dziurach to należy częściej wymieniać końcówki.Ogólnie bez narzekań.Zwłaszcza,że ostatnio na jedną stronę za kpl.końcówek dałem 18,90 zł.Cena mówi sama za siebie a napewno na przynajmiej dwa lata przy dobrej jeździe będę miał święty spokój.
Stłuczek przy zmianie pasa i cofaniu ani ja ani nikt inny z kierowców nie miał.
Normalnie
Da sie wytrzymać.Chociaz przy mrozach,chłodnicę należy zasłonić bo nie dość,że silnika dogrzać nie można to w kabinie nie jest za ciepło
Jak na to auto dobra.Po przebiegu non stop np.350 km.człowiek wysiada swobodnie,pasażer również i kręgosłup nawet nie boli,a mam uszkodzony.Cztery osoby mogą podróżować.
Do 100 spoko,100-130 daje się wytrzymać.
Z praktyki 6,5-7,0 l na trasie.8,0-8,5 l miasto.Przypominam przebieg silnika-330 tys.km.,więc nie narzekam.Kiedyś było nawet tak,że spalała na trasie nawet 5,5-6,0 l.Oczywiście z gazem ostroznie.Prędkość max.120 km/h.
Przeguby,koncówki zawieszenia,rura wydechowa,chłodnica,pompa wody.
Nigdy nie odmówiła mi posłuszeństwa w nieodpowiednim momencie.A często jeździła w trasy.

Pb - zużycie paliwa dla silnika 1.3 68KM 50kW [l/100km]

6,8