Ocena kierowcy - Skoda Felicia II Kombi

Elvis1980, 13 lat temu
Silnik 1.3 68KM 50kW
Rok produkcji 1998
Skoda Felicia II Kombi 1.3 68KM 50kW 1998-2001 - Oceń swoje auto
Skoda jest bardzo dobrym autem. Niezawodna, w miare oszczędna, naprawy sa przyjemnością( tanie częśći i prostota konstrukcji-każdy to naprawi). Jako wół roboczy i jako auto rodzinne daje rade. Jęsli ktos chce mieć auto za małe pieniądze i po prostu nim jezdzić to strzał w dziesiątke. Poloecam Kombi-ma większy bagaznik niz Fabia. Mozna przewozic kredensy.
Silnik 1,3 MPI nie jest może silnikiem do ścigania się ale jeśli chodzi o trwałośc jest bardzo dobry. Traktuje moją Fele jako samochód roboczy, non stop jest załadowana sprzetem na max i daje rade. Oprócz wymiany oleju(Lotos Półsyntetyk)co 15 tys. i filtrów (paliwo, LPG, oleju i powietrza co 30 tyus.) nic w nim nie robiłem.
Biegi zestopniowane sa w porządku, może piątka mogłaby być troszke dłuższa bo czasami kończy sie obrotomierz:-). Awarie jakie miałem dotyczyły urywania się cięgien od dźwigni , ale to banał. Mechanik stwierdził ze to moja wina boo uzytkuje ten samochód jako auto terenowe( jestem wiejskim lekarzem weterynarii)i sie z nim zgadzam!Pewnego razu urwałem silnik(!!!!) ale po zespawaniu łapy i wymainie oleju w skrzyni(stary sie wylał przez małą dziurke)Fela jedzie dalej.
Fela jeżdze tylko po dziurawych asfaltach, piaskach i betonówkach, błocie i sniegu. Jesli chodzi o zawieszenie, jest trwałe i dość twarde co mi sie podoba. Koszty wymiany sa śmiesznie tanie. Jedyne co mi sie nie podoba to to że przy całkowity załadowaniu bagażnika, tył siada a przód idzie w górę.
Widocznośc bez zarzutu.
Felcia ma w środu\" troszke lepiej niz w Polonezie\" ale oprócz korbki do odkręcania szyby wszystko jest ok.
Tutaj jest kiepsko. Słaby nawiew na przedniąszybę i ogrzewanie tez kiepskie. W zimie jest po prostu zimno.
Mieści sie rodzina z tęściową i sporym bagażem
Jedzie sie cichutko.
Moja fela przy pełnym obciązeniu, pali 9-11 litrów gazu na setke.
Tutaj daje max. punktacje. Za 3-4 tys. złotych masz super auto!
W felicji zepsuł mi się regulator napięcia, kabel od rozrusznika, rozrusznik(uwaga na chińskie zamieninki-tragedia), podświetlenie predkościomierza, kontrolki pod licznikiem, silnik tylnrj wycieraczki, mocowanie amortyzatora.Upierdliwe jest zimowe strzelanie korkiem od wlewu oleju, bo korek jet nie na gwint tylko na wcisk. Można go zgubić a nowy ze skleou jest bez uszczelki i sytuacja sie powtarza:-(
Tutaj oprócz mojej winy( jazda po dołach obładowanym na max autem i ciągły pospiech) nic mi sie nie psuło. Sprzegło Valeo 250 zł, mechanik az sie smiał ze takie tanie. Wydech tez jaies grosze.

LPG - zużycie paliwa dla silnika 1.3 68KM 50kW [l/100km]

9,6