Ocena kierowcy - Skoda Felicia II Hatchback

Kamilus, 19 lat temu
Silnik 1.6 75KM 55kW
Rok produkcji 1999
Skoda Felicia II Hatchback 1.6 75KM 55kW 1998-2001 - Oceń swoje auto
Samochód rodzinny przez osiedlowych dresów określany jako dupowóz... i dobrze przynajmniej nie jest obiektem pożądania. Wóz wypełnia swoje obowiązki, jest wygodny, niedrogi w eksploatacji a z silnikiem 1,6 można i powalczyć przy starcie ze świateł z niespodziewającym się takiego silnika pod maską. Kupiłem jestem zadowolony i polecam innym, ale jeśli planuje się w grafiku kobietę za kółkiem i trasę częściej niż raz do roku to koniecznie model ze wspomaganiem i 1.6 l.
Nie mam większych zastrzeżeń do jednostki 1.6. Sprawuje się bardzo dobrze, jest elastyczny i daje poczucie komfortu na trasie. Mam porównianie do mułowatego Citroena ZX 1.4 i dlatego do tej wielkości samochodu polecam 1.6. Gdyby jeszcze ciszej chodzil...
Mnie pasuje, wahlowanie aż tak mi nie przeszkadza szczególnie że normalna jazda po mieście czy na trasie dobrze wpada w odpowiednie obroty. Jedyny minus to mało żywotny wodzik dla osób z ciężką ręką
Auto ze wspomaganiem... brak zastrzeżeń.
W porównaniu z innymi w jakich siedziałem... wręcz idealna. Widać wszystko i wszędzie. Podobną widoczność miał Golf II. Na głowę bije jak dla mnie Corsę która z modelu na model ma coraz gorsze pole widzenia.
Wszystko tam gdzie być powinno. Przyciski z sensem tam gdzie się ich spodziewam, olbrzymi schowek dla pasażera (w wersji bez poduchy dla pasażera). Jedynym minusikiem (choć małym) jest świecenie w lusterko podświetlenia przycisku świateł. Na początku trochę rozpraszało.
Grzeje dobrze, wentyluje nie najgorzej... tylko to wycie wentylacji ciężko znieść na wysokich obrotach... już lepiej otworzyć okno i docisnąć pedał gazu niż wentylować na wysokich obrotach.
Mało jest samochodów tej klasy które by sprostały pod względem przestrzeni. Nawet następca Felki - Fabia to przy niej czołg. Jest wygodnie nawet dla wysokich osób, z tyłu można się pokusić o posadzenie na trasie 3 osób. Co prawda wygodniejsze fotele miałem w ZX-ie ale tu też nie można narzekać.
Dam przeciętnie... bo można by było lepiej. Przeciętna ocena na trasę i prędkości około 100 km/h. Bez forsowania zasługiwałby na ocenę 4.
I jak tu ocenić? Trzeba wziać pod uwagę że samochód nie jest już nowy a i pochodzenie sprawia, że przeglądy i naprawy są relatywnie tanie. Samochód w warsztacie nie rujnuje... nawet przeglądy w ASO... ale napraw tam nie polecam, wcale nie lepiej a dużo drożej. Zużycie... w zimowym cyklu mieszanym wychodziło mi około 7,9 litra na 100, ale jak wiadomo zimowy jest najbardziej niekorzystny a i noga ciężka bo rano spóźniony do pracy. Zauważyłem że powyżej 115 - 120 km/h z baku robi się spora spłuczka
Zapłaciłem, nie narzekam...
Drobiazgów jest trochę... ale to już 6-letni samochód. Wymienię: Wodzik skrzyni biegów, a ostatnio drążek (korozja), mechanizm stacyjki (rozpadła się po 5 latach), "zaworek" w instalacji chłodzenia ("zmęczenie" magteriału podono warto wymieniać co 2 lata, żeby nie mieć problemu z gotujacym się płynem) Reszta to standard w używanym wozie: żarówki, osłony gumowe itp.
Od nowości samochód nie miał poważniejszej usterki która wyłączyłaby go z jazdy. Wóz jest pod tym względem niezawodny

Pb - zużycie paliwa dla silnika 1.6 75KM 55kW [l/100km]

6,9