To jest samochód tani i jako taki rewelacyjnie społnia swoją rolę. Po tuningach można z niego sporo wydusić ale po co? Moja skoda jest eksploatowana w trudnych warunkach terenowych i klimatycznych , a wciąż działa. Główna zaleta: jest prosta i tania w utrzymaniu.
Po 6 latach mam jej dosyć...
Bardzo prosty silnik(+). Na razie niezawodny (+)ale zaczyna się już sypać. (-)Wyjątkowo niekulturala praca i niesamowity hałas ,większy z kazdym przejechanym kilometrem. (-)Problemy z zapłonem przy zimnym silniku. (-)Lubi strzelać na LPG. (-)Mimo 125000 km na gazie nadal mozna wyciągnąć 160 (+)
Jak dotąd dzielnie znosi kating(+)
W porównaniu do innych samochodów: tragedia. W moim egzemplarzu znacznie gorzej niz u znajomych skodziaży i nic nie można zrobić . Do tego cieknie.
Kto dobierał przełożenia?
Wychodzi cena. Po wymianie amortyzatorów, podniesieniu i utwardzeniu jest lepiej.
Jak dla mnie rewelacja mimo martwego punktu w lusterkach - lepiej odwracać głowę przy zmianie pasów.
Prostota górą. Wszystko jest na swoim miejscu. Minus - problemy z sygnałem , czasami zanim zadziała przestaje być potrzebny.
Bardzo szybko sie nagrzewa w zimie - najlepiej ze wszystkich znanych mi aut. Gorzej jest latem w upale - przydają sie owiewki w oknach i stopery w uszach.
Całkiem nieźle z przodu ,trochę gorzej z tyłu - w Favorit było odwrotnie.
To jest powód , dla którego mam ochotę podpalić grata. (---)Zbieram kasę na maty wygłuszające. Uwaga dla oszczędnych: czym tańszy tłumik tym weselej, a idą raz na 3 lata.
Zewsząd coś huczy, trzeszczy dzwoni i dudni. Mam już nerwicę.
Wyjątkowa ekonomiczność: Darmowe części i robocizna;-). Rezygnacja z przeglądów - powód: złodziejstwo i niekompetencja aut. serwisów - mimo to wymiany eksploatacyjne w terminach - znajomy mechanik.Olej- półsyntetyk i świece częściej, co 10tys. Spalanie 10-11l/100km LPG. Nigdy mniej ,nigdy więcej. Styl jazdy: kating.
W roku 1999 dla nowych aut nie było alternatywy w tej cenie.
Drobiazgi: takie cieknąca woda spod przedniej szyby zalewająca bezpieczniki (znajoma) - u mnie cieknie z lewej. Trochę rdzy pod klamkami drzwi, na klapie tylnej, w nadkolach i przy zderzakach. Słabe hamulce. Po dłuższej pracy (12-16)h zdycha silnik wycieraczek ale jest to przejściowe i raczej rzadkie.
Przy starannym utrzymaniu samochód na wieki (chyba). Nigdy (do tej pory) nie zawiódł. No może raz (po 3 l. akumulator padł). 3 razy rozerwało filtr powietrza i 2 razy wlot przepustnicy ( uroki LPG )- można bez tego dojechać... No i raz , 1 dzień po wizycie na przeglądzie, zdechła na amen (czujnik poł. i obr wału - zaproponowali kupno zapasowego:-)- swołocz) ale tego nie liczę bo to dywersja była.