Ocena kierowcy - Skoda Felicia II Hatchback

Tomek, 19 lat temu
Silnik 1.3 68KM 50kW
Rok produkcji 2000
Skoda Felicia II Hatchback 1.3 68KM 50kW 1998-2001 - Oceń swoje auto
Jestem zadowolony z tego autka. Gdyby tylko jeszcze bylo troszke zrywniejsze i cichsze bylo by perfecto. Idealny samochod za tak male pieniadze.
Silnik w miescie spisuje sie dobrze, wystarczajaco dynamicznie przyspiesza, jednak na trasie brakuje mu sily, szczegolnie z kompletem pasazerow. Do predkosci 120 km jest w miare cichy. Maksymalnie udalo mi sie rozpedzic felicie do ok. 178 km/h. Bez wiekszych problemow rozpedza sie do 160-165 km. Elastycznosc w zakresie obrotow 2500-3500 jest dobra. Ten silnik nie lubi wysokich obrotow.
Zaskakujaco dobrze wchodza biegi. Wiekszosc z nich wrzucam jednym palcem. Tylko jedynka i wsteczny troche gorzej. Czesto zmieniam biegi bardzo energicznie i szybko (maksymalne przyspieszanie) i nie ma z tym zadnych problemow. Skrzynia znosi to dzielnie (jak do tej pory).
Komfort bardzo dobry jak na takie tanie i male autko. Ale w zakretach jest juz gorzej. Felicia sie przechyla ale kola nie traca przyczepnosci. Mozna wchodzic w zakrety szybko ale nie jest to przyjemne ze wzgledu na wspomniane przechyly. Ogolnie zawieszenie jest dosc trwale, zadnych stukow czy niepokojacych odglosow.
Widocznosc bardzo dobra (cienkie slupki).
Wszystko jest pod reka, obsluga intuicyjna, zadnych wynalazkow.
Ogrzewanie perfekcyjne! Zima nawet przy kilkunastostopniowym mrozie juz po kilometrze - dwoch dmucha gorace powietrze. Nie jechalem jeszcze rownie "goracym" samochodem:) Sam bylem zaskoczony tym faktem, jak to mozliwe po tak krotkim czasie jazdy. A jednak jest to mozliwe. Jednak latem jest goraco, bez klimy inaczej nie bedzie.
Przestrzen wystarczajaca, duzo samochodow tej klasy produkowanych obecnie oferuje ciasniejsze wnetrze.
I tu mogloby byc lepiej - do 120 km/h jest ok. Pozniej halas narasta, silnik warczy, sluchac szumy wiatru. Ale ogolnie nie jest najgorzej. Przy codziennej spokojnej jezdzie jest cicho.
Kiedys spalala mi 6,5 l/100 km. Teraz ma wiekszy apetyt, pali 7-7,5l, ale chyba dlatego ze mam ostatnio ciezsza noge. Oleju za to nie bierze nawet kropli.
Jakosc przewyzsza cene:)
Nie chce zapeszyc ale KOMPLETNIE NIC SIE NIE PSUJE!!! Sam sie dziwie jak to mozliwe, bo nie traktuje mojej feli po macoszemu. Oczywiscie jest regularnie serwisowana w Skodzie. Nigdy nie zepsula sie, zawsze dojezdza do celu. Wymienilem do tej pory z powazniejszych rzeczy: raz klocki, tylny i srodkowy tlumik, zarowki z przodu i... nic wiecej (oprocz wiadomych plynow, filtrow).
Nic powaznego sie nie przydazylo mojej felicii :)

Pb - zużycie paliwa dla silnika 1.3 68KM 50kW [l/100km]

6,5