Ocena kierowcy - Skoda Felicia II Hatchback

Kontas, 12 lat temu
Silnik 1.3 68KM 50kW
Rok produkcji 1999
Skoda Felicia II Hatchback 1.3 68KM 50kW 1998-2001 - Oceń swoje auto
Silnik : Cyka jak maszyna do szycia, ale nigdy nie zawiódł. Pracuje równiutko, do miasta ma odpowiednią moc do tego samochodu. W trasie nieco gorzej, ale nie ma tragedii.
Karoseria : Strasznie rdzewieje
Niezły samochód, ale wymagający smykałki mechanika.
Czeska konstrukcja, cóż więcej powiedzieć... nie mam zastrzeżeń. Pracuje równo, odpala w największe mrozy, jedynie mam zastrzeżenia co do dynamiki. W mieście do III biegu idzie jak burza, dalej to juz gorzej, dużo gorzej... Poza tym bezawaryjna jednostka. Nic przy niej nie było naprawiane. Sprawuje się znakomicie, tylko nieco mała elastyczność, ale i taki daje radę :)
Cóż... nieco trzeba się namachać by wsteczny bieg wrzucić. Poza tym jak ktoś chce to może się doczepić o duże luzy lewarka zmiany biegów. Mnie to nie przeszkadza, tylko ten wsteczny :/
Ładnie się trzyma drogi.
Widać wszyściutko. Nie ma problemów w manewrach.
Nie ma wiele do zaoferowania ta skodzina, ale rozmieszczenie wskaźników, przełączników i innych \"gadżetów\" jest dobra :)
Cóż...z nagrzewaniem zimą jest nieco kiepsko, ale to prosta konstrukcja, więc jej to wybaczam :) wentylacja latem jest jako tako dobra... nie narzekam, choć nieraz w samochodzie panuje \"piekarnik\" ;P
Cóż... dla kierowcy jest przestrzeni dużo... dla pasażerów na tylnej kanapie juz nieco za mało... ale cóż wymagać od samochodu tej klasy... Dla mnie OK
Niestety tutaj jest kiepściutko. Wyciszenie jest znikome. Przy jeździe z prędkością ok 110 km/h silnik hałasuje strasznie do tego stopnia, że trzeba na prawdę dużo głośniej rozmawiać z pasażerami. Dla mnie nieco tutaj za słabo.
Cóż, jak na pojemność 1.3 silniczek pali dość dużo. W trasie minimum to 6,8 litra Pb95... w mieście dochodzi do 8,5 litra. Nie wiem, mój egzemplarz tyle pali... Szkoda... spodziewałam sie mniejszego zużycia paliwa, ale grunt, że jeździ :)
Jak na taki samochód cena adekwatna do oferowanych osiągów i kosztów utrzymania. Jest OK.
Cóż... z tym jest jako tako... w przeciągu roku wymieniłem calutki wydech i rozrusznik, bo odmówił posłuszeństwa. Poza tym nie ma się co psuć, bo mam wersję podstawową. Jedynie ta rdza...
Nie zdarzyły się... jak coś było nie tak, to dawała \"fela\" znać o tym :)

Pb - zużycie paliwa dla silnika 1.3 68KM 50kW [l/100km]

7,4