Ocena kierowcy - Skoda Felicia II Hatchback

bociek, 15 lat temu
Silnik 1.3 68KM 50kW
Rok produkcji 1999
Skoda Felicia II Hatchback 1.3 68KM 50kW 1998-2001 - Oceń swoje auto
Auto jest przeciętne. Jest wiele lepszych od niego modeli, ale również wiele gorszych. Jak w każdym innym zdarzają się drobne usterki, na szczęście poważniejszych na razie brak. Na plus zaliczamy ceny części zamiennych, na minus wyciszenie wnętrza.
Silnik jest dość elastyczny. Nawet przy 50km/h można od biedy jechać na V biegu i jest ok. Autko dość fajnie przyspiesza od 2500 obrotów/min.
Przełożenia są dość krótkie, biegi wchodzą precyzyjnie. Problem jest jedynie ze wstecznym - często zdarzają się różne zgrzyty bądź trzeba ponownie wysprzęglać. Jest to dość powszechna usterka tego modelu.
Nie ma tragedii, ale i do ideału daleko. W codziennym użytkowaniu układ sprawuje się bez zarzutu, jednak na trasie nie poszalejemy w zakrętach.
Widoczność jest niezła. Słupki nie są gigantyczne, lusterka mają spory zakres regulacji.
Co prawda wyposażenia nie ma zbyt wiele, ale to co trzeba jest pod ręką. Schowek jest spory, dla palących gigantyczna popielniczka będzie atutem (a dla niepalących dodatkowym schowkiem). Liczniki są czytelne i przyjazne dla oka, wszystkie diody też odpowiednio umiejscowione, wszystko podświetlone na jasno-zielono. Niektórym nie podoba się nietypowy sposób włączania świateł mijania, ale mi takie rozwiązanie odpowiada.
Tutaj mogłoby być o niebo lepiej. Mój model akurat nie ma klimatyzacji, więc tutaj nie ma na co narzekać, jednak zimą wnętrze nagrzewa się dość długo i jeśli skierujemy nawiew na szybę to kierowcy i pasażerom jest dość zimno (szczególnie z tyłu), jeśli skierujemy strumień do wnętrza to szyba dość szybko zaparuje.
Jak na taką wielkość auta jest na prawdę rewelacyjnie. Kilkukrotnie jechałem tym autem w 4 osoby w trasę ok. 1000km i nikt nie narzekał na brak miejsca. Wiadomo, że jeśli z przodu siądzie jakiś dryblas 2m to z tyłu będzie ciasnawo, ale osoby o wzroście do 185 nie mają problemu. Bagażnik nie jest jakiś gigantyczny, ale kilka toreb zmieści. Po złożeniu tylnych siedzeń auto może robić za dostawczaka.
Największy mankament tego auta (i chyba wszystkich Skód). Wyciszenie wnętrza jest tragiczne. O ile jeszcze w mieście nie jest to tak doskwierające, to jednak na autostradzie jadąc te 120-140 i mają 3500-4500obrotów jest już za głośno i męcząco.
Zużycie paliwa jest średnie i mogłoby być lepiej, jednak auto ma już 10 lat a silnik pochodzi z Favoritki, więc z poprzedniej epoki jest. Na trasie jadąc te spokojne 90km/h spali nam poniżej 7l, jednak jeśli chcemy przycisnąć coś mocniej to spalanie rośnie drastycznie. W mieście spalanie wynosi od ok, 8,5 (górna granica zależy już od kierowcy). Ceny części i napraw są śmiesznie tanie. Części są powszechnie dostępne. Jest to największy atut tego auta. Ja jeżdżę zbyt mało by opłacało się instalować gaz, a wtedy byłoby znacznie taniej.
Największy atut Skody. Poniżej 10tys złotych można kupić zadbany egzemplarz już z instalacją LPG. Części zamienne są śmiesznie tanie (szczególnie nieoryginalne). Wiele części pasuje od VW. Problemów ze znalezieniem warsztatu też nie ma. Właścicielami takich aut rzadko są jacyś wariaci, więc najczęściej silniki nie są katowane. Auto dostałem po ojcu, jednak gdyby miał zdecydować się na jakiś model do 10 tys zł. ten byłby moim faworytem. Idealne auto dla studenta bądź początkującego kierowcy.
Jest na prawdę nieźle. Jak na 10 letnie auto drobnych usterek jest niewiele. Do najbardziej uciążliwych należy delikatna listwa (próg załadunku) w bagażniku oraz dodatkowa lampa STOP, która już dwukrotnie mi się ułamała. Szwankuje również elektryczna szyba od strony kierowcy, której zdarza się przy zamykaniu (jednym kliknięciem, bo przy \"ciągłym\" trzymaniu przycisku nie ma problemu) ponownie się otworzyć do połowy.
Tutaj jest rewelacyjnie. Auto ma 10 lat, co prawda niewiele przejechane, bo poniżej 80tys, jednak poważniejszych usterek nie zanotowałem (wcześniej autem jeździł mój ojciec i też poważniejszych napraw nie było). Na razie najdroższą częścią zakupioną była wybita szyba za 80zł.

Pb - zużycie paliwa dla silnika 1.3 68KM 50kW [l/100km]

7,5