Ocena kierowcy - Skoda Felicia II Hatchback

Silnik 1.3 68KM 50kW
Rok produkcji 1998
Okres użytkowania: ponad 6 lat
Skoda Felicia II Hatchback 1.3 68KM 50kW 1998-2001 - Oceń swoje auto
Inne : Bezawaryjność!!! Wszyscy mówią Skoda jest ble bo to Skoda. Powiem tylko tyle grubo się mylą. A moim następnym samochodem z pewnością będzie również nowa Skoda.
Powiem tak, dla mnie najważniejsza jest beawaryjność i pewność że dojadę tam gdzie chcę, nawet gdyby był to drugi koniec świata. Wsiadając w Skodę Felicię mam tą pewność. Jestem więc zadowolony. Auto bezawaryjne, tanie w utrzymaniu. Lepsze mogłoby być tylko wyposażenie ale czego chcieć wiecej za te pieniądze. W mojej rodzinie są różne samochody, Volvo, Nissan, Mazda, Honda i po prostu śmiać mi się chce jak auta te co i raz stoją w warsztacie, a moja Skoda jeździ a warsztat odwiedza tylko, gdy wymieniam oleje i klocki.
Zakupiłem Felicię z silnikiem 1,3 gdyż polecił mi tak znajomy pracujacy w czeskiej fabryce skody. Na dzień dzisiejszy samochód ma przejechane 270 tys z czego 170 tys na LPG. Silnik puszcza już trochę olej ale ubytki są naprawdę nieznaczne. Ani razu mnie nie zawiódł, nigdy nie było żadnej awarii silnika.
Najgorsza jest dziwnie wchodząca dwójka, ale jak czytałem to normalka, czasem trudno też włożyć wsteczny. Jednakże mimo tego skrzynia po przejechaniu 270 tys nie daje żadnych powodów do zmartwien.
Jak na polskie warunki uważam go za doskonały. 270 tys przebiegu, amortyzatory od nowości nie wymieniane mają jeszcze po 70 % tłumienie. Żadne tuleje wahaczy również nie wymieniane. Do dnia dzisiejszego nic nie stuka nic nie puka. Jedynym mankamentem jest wymieniana dwa razy maglownica. Nie jest to jednak wydatek zbytnio obciążający portfel.
Dobra w każdą stronę.
Wszystko jest tak jak byc powinno. Problem jest jedynie z otwieraniem schowka.
Zimą super, auto grzeje fenomenalnie i to juz po przejechaniu 2 km. Jeśli ktoś narzeka ze w lato mu za gorąco, to niech sobie kupi auto z klimą albo siedzi w domu.
jak na tą wielkość auta również uważam że wszystko jest zaprojektowane fantastycznie, w aucie jest o wiele więcej miejsca niż w fabii i właściwoe tyle samo co w octavii.
Wyciszenie jest bardzo przeciętne, ale pamiętam że za to auto nowe z salonu w 99 r zapłaciłem 25 tys zł.
Samochód benzyny palił około 7 litrów. Od dawna jeżdzę już jednak na LPG i średnio wychodzi spalanie 8,5 l.
Uważam że 25000 jakie wydałem na nią w salonie w 99 r zostały dobrze zainwestowane i nic lepszego za tą kwote nie mógłbym kupić.
Lubią przepalać się żarówki podświetlenie kokpitu do sterowania ogrzewaniem, odpadają zaślepki śrub które mocują tapicerkę do drzwi. Lubią urywać się plastikowe wieszaki tylnej półki dzięki którym unosi się ona wraz z otwieraniem klapy.
SKODA FELICIA TO DLA MNIE SZCZYT BEAWARYJNOŚCI. Samochód nigdy nie miał poważnej awarii. Nigdy sie nie zatrzymał wbrew mojej woli. Przejechałem nim Europę i nawet dziś mając stan licznika 270 tys. nie bałbym się nim wyruszyć np. do Portugalii.

LPG - zużycie paliwa dla silnika 1.3 68KM 50kW [l/100km]

7,2